Bedrijventerreinen van de toekomst

Afgelopen donderdag kwamen ondernemers van verschillende industrieterreinen in Oldambt en wethouder Erich Wünker, Arie Dijkhuis en Henriëtte Haan van het Ondernemersloket van de gemeente Oldambt bijeen. In de reeks van themabijeenkomsten hadden we het deze keer over de invulling van de bedrijventerreinen in de toekomst. Het bedrijfsleven van de gemeente Oldambt is voornamelijk gevestigd op de 5 bedrijventerreinen en 2 kernwinkelgebieden. De bijeenkomst was bedoeld om vanuit verschillende invalshoeken te horen wat er speelt op de industrieterreinen van de gemeente Oldambt en vond plaats in de “Poort van Groningen” sinds 1953 gevestigd aan de snelweg in Bad Nieuweschans. Tijdens het goed verzorgde ontbijt in het smaakvol ingerichte restaurant vertelden de ondernemers hun visie op industrieterreinen en over hun toekomstplannen. En hoe het gemeente-apparaat ze hierbij kan ondersteunen.

Alle ondernemers hebben plannen om hun bedrijf uit te breiden of zijn net verhuist naar een grotere en betere locatie. Belangrijk vinden ze de uitstraling van de industrieterreinen. Oldambt moet aantrekkelijk zijn, sexy! Meeliften op het succes van bedrijven met landelijke bekendheid. Glutenvrije oplossingen in voedingsmiddelen, de promotie van Thermen Bad Nieuweschans, slimme technologische ontwikkelingen op gebied van connectiviteit en een nieuw ziekenhuis met zelfrijdende busjes.

Om de groei te realiseren kan de gemeente ondersteunen in:

  • Bedrijventerreinen die aantrekkelijk zijn in service en bereikbaarheid
  • Energieneutraal ondernemen door op zoek te gaan naar duurzame energiebronnen en warmte en grondstoffen uitwisselen  en opgewekte energie delen met aangrenzende dorpen en buurten en deze partijen met elkaar in verbinding brengen
  • Aanpassingen in het ruimtegebruik en regelgeving
  • Keuze maken in branches bijv. maakindustrie, retail, transport&logistiek of zakelijke dienstverlening

Oploopjes per industrieterrein organiseren om de samenwerking verder vorm te geven is de concrete opdracht. “En dat gaan we doen”, beloofde wethouder Erich Wünker. “Op naar de toekomst!”