Bezwaar tegen WOZ-waarde? Ga niet in zee met no cure no pay-bedrijven!

Verschillende bedrijven bieden hulp aan bij het indienen van een bezwaar tegen de hoogte van uw WOZ-waarde. Deze bedrijven geven aan dit kosteloos (via no cure no pay) te doen. Het is belangrijk om te weten dat de gemeente een vergoeding moet betalen aan deze bedrijven als het bezwaar is toegekend. En uiteindelijk betaalt u daarvoor zelf de rekening.

Vergoedingen die de gemeente moet betalen bij toegekende bezwaren

Als uw bezwaar wordt toegekend en de WOZ-waarde van uw woning of bedrijfspand verandert, dan betaalt de gemeente een vergoeding aan het bedrijf die het bezwaar voor u heeft ingediend. De regelgeving geeft aan dat de volgende kosten aan de gemeente mogen worden doorberekend:

• Vergoeding voor het indienen van een bezwaarschrift:              € 261,-
  • Vergoeding voor het bijwonen van een hoorzitting:                    € 261,-
  • Vergoeding voor het indienen van een taxatierapport:               € 256,52

De totale kosten kunnen zo oplopen tot bijna 780 euro per toegekend bezwaar.

U betaalt uiteindelijk zelf de rekening

Als de waarde van uw woning bijvoorbeeld met 10.000 euro wordt aangepast, levert dit in 2020 een vermindering van € 23,16 op in uw aanslag. Het no cure no pay-bedrijf dient vervolgens een rekening in bij de gemeente die varieert van 261 tot 780 euro. De kosten die de gemeente hiervoor maakt, worden doorberekend in de onroerende zaakbelastingen van 2021. U betaalt uiteindelijk dus zelf de rekening.

Het verdienmodel van deze bedrijven

No cure no pay-bedrijven verdienen hun geld door werk te standaardiseren. Ze dienen een standaard bezwaarschrift in, want dat werkt tijd- en kostenbesparend. Daarnaast zit u als woningeigenaar soms aan een abonnement vast, waardoor u jaarlijks standaard bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde van uw woning of pand. En dat is niet altijd nodig. Bovendien moet u soms zelf ook een vergoeding betalen bij een succesvol bezwaar. Meestal is dit een percentage van het bedrag dat u bespaart.

Wilt u bezwaar maken? Bel ons dan eerst!

Bent u het niet eens met de belastingaanslag of de hoogte van uw WOZ-waarde? Bel dan even naar team Belastingen van de gemeente Oldambt via (0597) 48 20 00. In de meeste gevallen kunnen zij u snel en makkelijk helpen. Wilt u na dit contact alsnog bezwaar maken? Dan kan dat door middel van een brief of een e-mail. Onze taxateur legt u graag uit hoe dit in zijn werk gaat.

Waar vind ik de WOZ-waarde van mijn woning?

Eind februari krijgt u een brief van de gemeente met daarin de aanslag voor de onroerende-zaakbelastingen (OZB). Op het aanslagbiljet vindt u ook de WOZ-waarde van uw woning of pand. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van uw OZB.

Waarom is mijn WOZ-waarde verhoogd?

De huizenprijzen zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Dat komt omdat er veel vraag is naar woningen in onze provincie. Door de stijging van de huizenprijzen stijgt de WOZ-waarde van de woningen ook.