Complete Stoffeerderij Marten Boven Scheemda

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat?

Wij vroegen het aan Marten Boven, eigenaar van Complete Stoffeerderij Marten Boven in Scheemda.

Personeel van Stoffeerderij Boven

Herstellen met pure materialen

Het ruime pand aan de Eexterweg 15 is al sinds 1984 de thuisbasis van de stoffeerderij. “Na de ambachtsschool ben ik op mijn 15e begonnen. Het echte vak leerde ik in de praktijk bij Harm Boekje in Scheemda.” Als Marten dit vertelt, zie je de herinneringen in zijn ogen verschijnen. “We hebben echt mooie meubels gerestaureerd. Op bijvoorbeeld herenboerderijen stonden vaak prachtige fauteuils die dan helemaal hersteld werden.” Dat herstellen gebeurde volledig op de hand met nog pure materialen. “Het complete binnenwerk werd singel voor singel en veer voor veer genaaid. Goed letten op de afstanden voor een mooi en comfortabel gevlochten interieur. Daarbij verschillende lagen zoals crin, blauwe watten van de voddenboer en linnen om alles af te werken. Tegenwoordig gebruiken we polyether, koud schuim. En uiteindelijk de buitenstof er mooi strak overheen. Vroeger ging het vastzetten met blauwkopjes (spijkertjes) en een hamer, nu gebruik ik het nietapparaat.”

“Mijn vader is een vakman”

In zijn eigen zaak kon Marten werken als eigen baas. Inmiddels is zoon Robert ook helemaal in de zaak aan het werk en is het stofferen nog steeds een ambacht van handmatig werken. “Mijn vader is echt een vakman en gelukkig heb ik het al jong van hem mogen leren. Op school kon ik de leraren meer vertellen over het vak dan zij mij. Ik wilde vooral graag het naaien van leer of stof leren. Omdat dat erg arbeidsintensief is om uit te leggen, had mijn vader daar geen tijd voor. Maar dat konden ze niet, dus ook dat heeft hij mij geleerd.” Een ambacht overbrengen van vader op zoon, dat is toch wel speciaal, maar verdwijnt het vak niet? “Robert en ik kunnen het prima samen vinden. En daar waar ik koetsen van nieuwe bekleding voorzag, doet Robert dat bij caravans, campers en boten.” Robert vult aan: “Nog steeds zijn er goede kwaliteit stoelen en banken die met een nieuw binnenwerk en buitenstof weer jaren mee kunnen. We proberen altijd bij de klant de meubels goed te bekijken of restaureren de moeite waard is en geven dan vrijblijvend advies over de te gebruiken stoffen. We gaan altijd met een auto vol met stalen op pad.”

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Scheemda?

“Het is hier prima, ik voel me hier thuis en we hebben een fijne klantenkring”, zegt Marten. “Echt verschil tussen de oude gemeente Scheemda en Oldambt merken wij niet. Met de gemeente hebben we niet zo veel te maken en daar waar nodig, is het gewoon goed.”

Hebben jullie nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

“Maak voor jezelf een duidelijk plan, waar begin ik, waar wil ik naar toe. Zorg voor de beste reclame die er is, het leveren van kwaliteit en service. Met oprechte aandacht voor de klant, ontvang je waardering en dan doet mond tot mond reclame de rest.” Robert sluit af: “Hard werken en eens een keer wat extra’s doen voor de klant. Zorgen dat je zo schulden vrij mogelijk je bedrijf kunt opstarten en voortzetten. Doe geen onnodig dure investeringen. Bijvoorbeeld, waarom een nieuwe bedrijfsauto, een tweedehands volstaat ook. We hebben nu nog geen website, al zal er wel een eenvoudige gaan komen, maar werk voor de klanten gaat voor. Gelukkig weten de klanten ons nog steeds te vinden.”

Met de opvolging van Robert, is de voorzetting van het bedrijf geregeld en kunnen stoelen, kussens en banken duurzaam worden hergebruikt. Voor informatie is Complete Stoffeerderij Marten Boven te bereiken op: (0597) 591273.