COOP Stuut in Bad Nieuweschans

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het aan Bert Stuut, eigenaar van COOP Stuut in Bad Nieuweschans

Wanneer je Bad Nieuweschans inrijdt, langs het kuuroord, dan kom je op de Hoofdstraat uit en al snel valt je oog op een indrukwekkend pand. De ingang afgeschermd met robuuste houten palen, een ruime parkeerplaats naast het pand. Er tegenover nog een grote parkeerplaats. De onmiskenbare oranje letters aan de buitenzijde geven het aan, hier zit een COOP supermarkt. Een grote supermarkt met een zeer uitgebreid assortiment. Bij de entree zijn ook nog een viskiosk en een snackbar, Plaza Bastion waar je heerlijke koffie kunt krijgen of een lekker bord eten. 19 jaar geleden kreeg Bert Stuut de mogelijkheid om de toenmalige kleine COOP nieuw leven in te blazen. ”Een oud klein winkeltje met slechts 9 parkeerplaatsen, maar ik zag er wat in. Een leuk dorp, aan het randje van de grens met Duitsland,” vertelt Bert. Zelf ooit begonnen als vakkenvuller in Musselkanaal en gaandeweg uitgegroeid tot assistent bedrijfsleider, een eigen filiaal in Mussel maar zonder groei mogelijkheden en kwam Nieuweschans in beeld. Toen nog zonder toevoeging ‘Bad”. Na heel wat uitbreidingen zijn er inmiddels 80 parkeerplaatsen en is de winkel circa 1200m2. “Binnenkort hopen we nog weer uit te breiden, 20 extra parkeerplaatsen en dan gaan we naar 1400m2, wat neerkomt op 1m2 winkel per inwoner.” En dat is best veel. Maar niet alleen inwoners van het dorp zelf halen hier hun boodschappen, uit de wijde omgeving komen mensen naar COOP Stuut. Ongeveer 80% komt uit Duitsland. “We hebben een echtpaar uit Farmsum die al 19 jaar trouw bij ons hun boodschappen komen halen. En laatst spraken tijdens een vakantie een klanten ons aan, die komen vanuit Düsseldorf geregeld inkopen.”

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Bad Nieuweschans?

Het dorp is uiteraard bekend van het kuuroord. En daar kan iedereen van mee profiteren. Nadat het dorp Bad Nieuweschans kwam te heten, werden mensen nieuwsgieriger en groeide het aantal bezoekers aan het dorp. Om in te spelen op de diversiteit van bezoekers en creatief denken, is het mogelijk om mensen het dorp in te krijgen. “Zo hadden we in 2017 Shanty for Life. Een dag saamhorigheid en de opbrengsten waren voor een goed doel. Verschillende shanty koren waren via 4 podia te beluisteren. De kroegen werkten mee, er was een braderie en met hulp van de vele vrijwilligers werd het een groot succes.” Maar ook voor eigen klanten bedenkt deze enthousiaste ondernemer geregeld leuke acties. Met Stuut Live konden er kaarten worden gespaard voor een exclusieve avond, uitsluitend voor de trouwe klanten. In de winkel is een heerlijk uniek Bastion biertje te vinden en op het Bastionplein is een speeltuintje aangelegd voor de bezoekende kinderen maar uiteraard ook de kleintjes uit het dorp kunnen hier terecht.

Heb je nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

“Heb lef om te investeren, maak gebruik van de mogelijkheden die een bank je kan bieden als dat nodig is. Met een goed idee, veel enthousiasme, attent zijn voor je klanten, vele uren inzet en je gaat er voor, dan red je het. Probeer goed vooruit te plannen en werk in de juiste volgorde. Samenwerking met de juiste instanties zoals de gemeente is ook noodzakelijk om van jouw onderneming een succes te maken. En besef, steek je je hoofd boven het maaiveld uit, dan kun je wel eens geraakt worden. Ik zeg altijd, hoge bomen vangen veel wind. Als je daar rekening mee houdt en je eigen pad blijft volgen, gaat het goed komen.”

COOP Stuut Bad Nieuweschans is dagelijks geopend van 8.00-21.00, op zaterdag en zondag tot 20.00. Bert is nog bezig om op zondag ook om 8.00u de deuren te mogen openen, maar voorlopig is dat nu nog vanaf 12.00u.