Digitaal opkopers register (DOR) en Digitaal opkopers loket (DOL)

Als handelaar in tweedehands goederen wilt u erop kunnen vertrouwen dat de goederen die u inkoopt niet zijn gestolen. Daarom is er een digitaal opkopers register (DOR) en digitaal opkopers loket (DOL) gekomen. U bent als handelaar verplicht een opkopers register/administratie bij te houden. Ook heeft u een meldplicht bij de gemeente. Het digitaal opkopers register en het digitaal opkopers loket  faciliteert u hierin.

DOL: digitaal opkopers loket

Als u handelt in tweedehands goederen, dan bent u verplicht om zich bij de gemeente aan te melden als opkoper.
U bent namelijk een belangrijke partner in de strijd tegen heling. Bijvoorbeeld als u handelt in sieraden, laptops, telefoons, fietsen, kunstvoorwerpen enzovoort. De verplichting om als opkoper zich aan te melden bij de gemeente vloeit voort uit artikel 437 ter wetboek van strafrecht. Het digitaal opkopers loket  voldoet aan de wetgeving van de algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Het melden gaat via het digitaal opkopers loket en u kunt gratis gebruik maken van het digitaal opkopers loket en het digitaal opkopers register. Als u zich wilt aanmelden voor het digitaal opkopers loket en het digitaal opkopers register, klik dan op deze link.

Als u zich aanmeldt voor het digitaal opkopers loket krijgt u automatisch een account voor het digitaal opkopers register. Aanmelden is dus eenmalig.

Na de aanmelding ontvangt de gemeente beheerder van het digitaal opkopers loket en de politie een melding. Hiermee voldoet u direct aan de meldplicht.

DOR: digitaal opkopers register

Als handelaar bent u verplicht een in- en verkoop register bij te houden. Zo wordt er zicht gehouden op de herkomst van goederen. Dit doet u via het digitaal opkopers register. Het digitaal opkopers register is een door de burgemeester gewaarmerkt register. Een voordeel van het digitaal opkopers register is dat de politie automatisch bericht krijgt wanneer u een tweedehands goed invoert dat als gestolen staat geregistreerd. Die snelheid van uitwisseling van gegevens vergroot de pakkans van helers, inbrekers en veelplegers. Zo wordt het steeds lastiger voor hun om gestolen goederen te verhandelen. Daarnaast wordt de kans aanzienlijk kleiner dat u goederen verkoopt die van diefstal afkomstig zijn.

Door middel van uw  aanmelding bij het digitaal opkopers loket wordt er automatisch een account aangemaakt voor het gebruik van het digitaal opkopers register, en hoeft u alleen in te loggen.
In het digitaal opkopers register kunt u tweedehands goederen registreren en controleren of het goed is gestolen.

Aanmelden voor het digitaal opkopers loket en het digitaal opkopers register

U kunt zich via deze link aanmelden voor het digitaal opkopers loket. U kunt dan uw gegevens invullen.
Wanneer u zich bij de gemeente aanmeldt als opkoper via het digitaal opkopers loket en u heeft nog geen digitaal opkopers register-account, dan kunt ervoor kiezen dit direct aan te maken.

Via deze link kunt u zich aanmelden voor het digitaal opkopers loket. Bij het aanmelden vinkt u aan: ‘ik maak gebruik van het digitaal opkopers register of wil direct gebruik maken van het digitaal opkopers register.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het centrum criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV) of neemt u contact op met de gemeente Oldambt.