Dressuurstal Larmoyeur Winschoten

Ondernemen in Oldambt, hoe doe je dat?

Wij vroegen het aan Christa Larmoyeur, eigenaresse van Dressuurstal Larmoyeur in Winschoten.

Aan Oostereinde 12 in Winschoten is Christa Larmoyeur sinds 1 januari 2000 fulltime bezig met de paardensport. Ze was tot die tijd ook actief als logopediste. “Ik werkte op verschillende scholen en in mijn vrije tijd was ik veel aan het paardrijden. Toen mijn werk stopte vanwege bezuinigingen, besloot ik om van mijn hobby mijn werk te maken”, vertelt Christa. “Als kind was ik al gek op dieren en vooral van paarden. Na lang zeuren als jong meisje en al een tijdje lessen op pony’s in Blijham, kreeg ik mijn eerste pony Ronny. Daarna kreeg ik Scout en mijn eerste paard Mon Ami. Het omgaan en rijden met paarden is voor mij een manier van leven, eigenlijk dé manier van leven. En dat in combinatie met anderen het gevoel van rijden bij te brengen.

Nooit uitgeleerd

Bij Derk Barlagen heb ik de ware basis van het paardrijden geleerd. Barlagen was een icoon in de paardenwereld in Noord Nederland. Een all round paardenman in hart en nieren. Op zijn boerderij in de Reiderwolderpolder reed hij zelf de paarden en bracht hij zijn kennis over op anderen. Na Barlagen heb ik nog paardrijles gehad van vele andere instructeurs zoals

Anky van Grunsven en mijn favoriet Sjef Janssen. Toch is de basis die ik geleerd heb bij Barlagen iets waar ik nu nog steeds van profiteer. En dat probeer ik door te geven aan mijn leerlingen. De paardensport, zeker ook mijn discipline dressuur*, blijft zich ontwikkelen en dat is geweldig om mee te maken. Ik leer nog steeds heel veel. De uitspraak van Barlagen laat ik dan ook geregeld vallen: Het leven is niet lang genoeg om goed te leren paardrijden.”

Op het knusse complex, het paardendorp zoals ze het zelf noemt, is plek voor ongeveer 35 paarden. “Samen met Linda Kouwenhoven die al jaren mijn steun en toeverlaat is en de rest van ons team, werken we zeven dagen in de week. We hebben een dekstation, we bieden plek aan jonge opgroeiende paarden, we beleren paarden (dat er voor het eerst iemand op gaat zitten) tot  tot aan het verbeteren en uitbrengen van paarden tot het hoogst haalbare niveau, in- en verkoop, wij doen echt alles maar zijn geen manege.” Uiteraard is Christa ook veel aan het lesgeven. Vanwege haar eigen behaalde resultaten, 29e op de wereldranglijst, lid van het Olympisch kader Londen en jurering tot de hoogste klasse, is ze zich ook op het coaching gebied gaan focussen. “Ik gaf al veel les, maar door ook hierin je te blijven ontwikkelen wordt het plaatje steeds completer. In de periode dat ik met mijn wonderpaard Ovation veel wedstrijden reed en bondscoach was, kwam ik in één jaar wel in elf verschillende landen terecht. Lesgeven in Zuid Afrika, Dubai, Egypte, rijden in Florida, Polen en zo veel meer, echt bijzonder. En daarmee kwam ik weer in contact met veel andere topsporters en coaches.” Christa heeft leerlingen van de beginnersklasse tot het allerhoogste niveau. Geregeld wordt ze ook gevraagd om in het buitenland les te geven. Ze heeft vaak zitting in commissies die landelijk invloed hebben op de paardensport. “Maar het liefste ben ik thuis. Regelmatig organiseer ik lessen die ik zelf geef of samen met collega-instructeurs. We koppelen hier vaak nog workshops aan met kennis over bijvoorbeeld sportpsychologie en coaching.  Alles om ruiters nog fijner samen met hun paard te laten werken en leren te kijken naar de mogelijkheden van henzelf en het paard.” Na de derde zware blessure van haar bijzondere paard Aston Martin die nu met pensioen is, heeft Christa momenteel zelf geen toppaard om te rijden. “Ik zou graag nog een keer met een geweldig paard in de hoogste klasse willen rijden, wie weet wat de toekomst mij nog brengt.”

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Oldambt?

Ik zit hier op een mooie locatie en van de gemeente heb ik bij het opstarten van mijn bedrijf goede ondersteuning gehad. Nu draait alles lekker en heb ik weinig met de gemeente te maken. Maar ik vind het fijn om met andere ondernemers uit het vak te sparren. Alles om onze mooie sport uit te dragen. Wie weet kunnen we samen de recreatiesport, vooral de ruiterpaden rondom het Oldambtmeer, een extra boost gaan geven.”

Heb je nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

“Het is belangrijk om vooraf te praten met mensen uit dezelfde branche, zoals de paardensport. Is dat wat je voor ogen hebt, bijvoorbeeld financieel haalbaar? En wat ik heel belangrijk vind en voor mezelf altijd heb gezegd: ‘Verlies nooit het gelukkige gevoel van toen het nog hobby was.’ Hou rekening met tegenslagen en zorg dat je je zaken goed op orde krijgt.”

Wilt u meer weten over dressuurstal Larmoyeur, kijk dan op www.stallarmoyeur.nl

* In de paardensport heb je verschillende disciplines waaronder dressuur. Dressuur betekent het gymnastiseren en het gehoorzaam maken van het paard door de ruiter. Het is de basis van het paardrijden en het doel is een tevreden en oplettend paard, waarbij paard en ruiter elkaar volledig begrijpen; er is harmonie.