Geiser-Inn voor koffie, wonen en slapen

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het Ron Boumans, mede-eigenaar van Geiser-Inn in Scheemda.

Ron en Annet Boumans voor de Geiser-inn

Naast het station van Scheemda staat het pand waar vroeger het gasvoorzieningsbedrijf Veko-gas was gevestigd. Er was onder andere een winkel met proefkeukens waar mensen een geiser konden uittesten. Het pand is in 2016 volledig gerestaureerd en verbouwd tot een woonvoorziening met zes ruime appartementen, twee B&B-kamers en het koffiehuis. Het pand is duurzaam en gasloos dankzij de warmtepomp en zonnepanelen. Met de naam Geiser-Inn is een stukje historie bewaard gebleven.

Medische achtergrond

Ron en zijn vrouw Annet zijn elkaar in Amsterdam tegengekomen op het werk. Beide zijn verpleegkundige en hebben hun eigen specialiteiten. Na hun verhuizing naar Scheemda, zijn er steeds meer plannen ontstaan. Ron is ook veiligheidskundige wat hij toepast bij zijn andere bedrijf Bureau Zorg en Veiligheid waarmee hij diverse trainingen kan geven op het gebied van BHV. Annet is PGB adviseur en dat komt voor de Geiser-Inn goed van pas. Geiser-Inn is een uitgewerkt idee van Ron, Annet en hun zoon Daan die het syndroom van Down heeft. De woonvorm is voor (jong-)volwassenen met een verstandelijke beperking.

Zorgen voor compleet wonen

Elke bewoner heeft een eigen appartement en er is een grote gemeenschappelijke woonkamer met keuken waar gezamenlijk wordt gekookt. Met het koffiehuis, de B&B en eigen bakkerij is het ook een prettige plek voor een fijne dagbesteding. Via werkplekken buiten de woonvorm kan er altijd een passende baan gevonden worden. “De bewoners kunnen volwaardig meedraaien in de samenleving, ondanks de beperking die ze hebben,” zegt Ron. De intentie is zorg leveren waar de mensen recht op hebben. Het zorgteam bestaat totaal uit 7 personen waardoor 24-uurs zorg geleverd kan worden. De banketbakker is momenteel bezig met de opleiding begeleider, waardoor ook zij volledig kan meedraaien. Stagiaires komen graag naar Scheemda, want deze kleinschalige woonvorm met hoge kwaliteitstandaard is behoorlijk uniek in de regio.

Eigen bakkerij en catering

De bewoners kunnen in de aangrenzende bakkerij diverse producten maken. Dit gebeurt volgens de binnengekomen bestellingen. De heerlijkste broodjes en taarten worden gebakken, maar ook chocolaatjes en bonbons of lekkere lunches verlaten de Geiser-Inn naar tevreden klanten. Daarbij komen er ook gasten in het koffiehuis die graag wat lekkers of een belegd broodje willen eten. B&B gasten krijgen elke ochtend een heerlijk ontbijtje, geheel verzorgd door de bewoners.

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Oldambt

“We hebben onze draai aardig gevonden en hebben met ondernemers hier in de buurt goed contact. Ons eigen gedachtegoed proberen we zo veel mogelijk vast te houden en gaan dan ook geregeld met de gemeente in overleg als we nieuwe plannen hebben. Ons doel om mensen met een verstandelijke beperking zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren lijkt goed uit te pakken.”

Heb je nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

“Zorg dat je je eigen ding blijft doen en reken jezelf vooral niet te snel rijk. Bij het opstarten is het belangrijk een goed en reëel ondernemersplan te maken. De opstartkosten zijn vaak best hoog, dus is het belangrijk dat je financieel de zaken goed op orde hebt.”

Wilt u meer weten over het koffiehuis, de woonvorm of de B&B, kijk dan op www.degeiser-inn.nl.