Gemeentelijke regelingen voor ondernemers

Het zijn bizarre tijden. De coronamaatregelen hebben een enorme impact op iedereen. Op de inwoners, (sport)verenigingen, scholen, dagopvang, kinderdagverblijven en ondernemers. We ervaren allemaal de invloed van de maatregelen op een ander niveau. Veel ondernemers worden financieel geraakt door de maatregelen. Gemeente Oldambt hoopt met de gemeentelijke maatregelen de ondernemers iets meer lucht te kunnen geven.

Toeristenbelasting

De heffing van de Toeristenbelasting 2019 wordt uitgesteld tot 31 december 2020.

Rioolbelasting

De heffing van de Rioolbelasting wordt uitgesteld tot 31 december 2020.

Onroerend zaakbelastingen (OZB)

Alle ondernemers krijgen uitstel van betaling voor de aanslag(en) Onroerend zaakbelasting (OZB) tot 31 december 2020.

Reclamebelasting

In overleg met de ondernemersverenigingen is besloten om dit jaar geen Reclamebelasting te heffen.

Leges voor evenementen

Betaalde leges voor evenementen die als gevolg van de coronacrisis niet plaatsvinden, worden terug betaald. De gemeente betaalt de bedragen zelf terug. U hoeft hiervoor niets te doen.

Uitstel betaling huur of pacht door ondernemers

De gemeente verleent aan ondernemers tot 31 december 2020 uitstel van betaling van huur, huurkoop of pacht voor gemeentelijke gebouwen of gronden.

Versnelde betaling facturen

De gemeente versnelt de betalingstermijn van facturen van 30 dagen naar maximaal 14 dagen.

Opschorting behandeling vergunningaanvragen

Het is mogelijk uitstel te krijgen van de behandeling van vergunningaanvragen voor ondernemers die hun plannen willen uitstellen vanwege de coronacrisis. U vraagt uitstel aan door een e-mail te sturen naar info@gemeente-oldambt.nl met als onderwerp ‘uitstel vergunningaanvraag’. Vergeet s.v.p. niet uw naam en contactgegevens in de e-mail te vermelden en het zaaknummer van de vergunningaanvraag.

Gemeente als opdrachtgever

De gemeente biedt de mogelijkheid om voorschotten te betalen aan ondernemers die voor de gemeente aanbestedingsopdrachten uitvoeren.

Verruiming openingstijden supermarkten

Supermarkten in de gemeente Oldambt mogen op zondag om 10 uur openen in plaats van 12 uur. De extra openstelling geldt tot 1 juni 2020 op zondagen en op erkende feestdagen. Supermarkten die gebruik willen maken van deze regeling kunnen dit aangeven in een e-mail naar info@gemeente-oldambt.nl. Check de website van uw supermarkt voor de actuele openingstijden.

Bevoorrading winkels

De mogelijkheden om te laden en lossen bij winkels in de gemeente Oldambt zijn verruimd naar de gehele dag. Deze maatregel geldt voor de periode tot 1 juni 2020.

Ondersteuning Winschoten24.nl

De gemeente ondersteunt Winschoten24.nl. Een website waar bezoekers online, verantwoord en veilig kunnen winkelen bij de lokale ondernemer uit Oldambt. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het Europese programma Interreg COM3. Alle ondernemers uit Oldambt kunnen zich bij Winschoten24.nl aansluiten.

Ondernemen in de grensregio

Voor ondernemers die in Nederland wonen en zelfstandige zijn in Duitsland of voor ondernemers die in Duitsland wonen en zelfstandige zijn in Nederland zijn, biedt het GrensInfoPunt Eems Dollard Regio (GIP EDR) haar diensten aan. Voor vragen, meer informatie en/of advies is het GIP EDR te bereiken via het contactformulier of via gip@edr.eu.

Meer informatie

Op Hulp voor ondernemers leest u meer over het Coronavirus  en de genomen maatregelen voor ondernemers. Hier vindt u meer uitleg over de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), de gemeentelijke regelingen, de voorwaarden, hoe u een regeling aanvraagt en de veelgestelde lokale vragen en antwoorden. Komt u er niet uit? Dan helpen onze accountmanagers van het Ondernemersloket u graag verder!