Glasvezel

Steeds meer kan digitaal: bankzaken regelen, een nieuw rijbewijs aanvragen of een declaratie indienen bij uw zorgverzekering. Goed internet is nodig om dit soort zaken te kunnen doen. Daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen de kans krijgt voor snel internet. In Oldambt zijn twee partijen bezig met het aansluiten van glasvezel: KPN Netwerk en Glasdraad.

KPN Netwerk

KPN Netwerk regelt de aanleg van glasvezel in de kernen Winschoten, Heiligerlee, Scheemda en Westerlee. Dit doen ze gratis en daarom is het slim om mee te werken. Dit betekent niet dat u een glasvezelabonnement moet afsluiten. U bepaalt zelf van welk netwerk u gebruik maakt.

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag of klacht over het werk van KPN Netwerk? Ga dan naar de website van KPN Netwerk voor meer informatie.

Kaart van het gebied waar KPN Netwerk glasvezel aanlegt

Kaart van het gebied waar KPN Netwerk glasvezel aanlegt

Glasdraad

Glasdraad gaat bezig met de glasvezel aansluitingen in de overige kernen en het buitengebied. Het kost veel geld om daar snel internet te krijgen. Dat komt doordat de huizen ver uit elkaar liggen en de afstand vanaf de centrale te ver is. Daarom moet u meebetalen aan een glasvezelaansluiting.

Wilt u meer informatie of heeft u een vraag of klacht over het werk van Glasdraad? Ga dan naar de website van Glasdraad voor meer informatie.

Subsidie aansluiting voor snel internet

Er is subsidie voor het aansluiten van woningen op snel internet. Vanuit de Regio Deal Oost-Groningen is hiervoor geld vrijgemaakt. Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan mag u een aanvraag doen voor de subsidie van 75 euro.
Het aanvraagformulier kunt u invullen via deze link of ophalen bij het gemeentehuis in Winschoten (Johan Modastraat 6). U kunt de subsidie aanvragen tot en met 14 november 2022.

Wat doet de gemeente?

Ieder bedrijf dat in Oldambt kabels en leidingen wil aanleggen, moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dat geldt ook voor glasvezel. Zo moeten de kabels bijvoorbeeld diep genoeg in de grond komen. En de opengebroken weg moet weer netjes worden herstelt. Als gemeente controleren we of KPN Netwerk en Glasdraad zich aan de voorwaarden houden.