Glasvezel in de gemeente Oldambt

Heel Oldambt kan gaan genieten van glasvezel. Twee partijen gaan aan de slag om dit te realiseren. KPN Netwerk en Glasdraad maken een aansluiting op glasvezel mogelijk. Op deze pagina vindt u meer informatie over de partijen en het aanleggen van glasvezel. Wij verwijzen zoveel mogelijk naar de websites van de partijen, omdat u daar de actuele informatie vindt over het aanleggen en de werkzaamheden van glasvezel in Oldambt.

Veel gestelde vragen

Waarom werkt Oldambt mee aan de aanleg van glasvezel?

We vragen in Nederland steeds meer van het netwerk. We gamen, streamen en gebruiken slimme apparaten. En toch staan we pas aan het begin van wat er thuis allemaal mogelijk is. Met glasvezel kunnen we in Nederland nog jaren vooruit. Het biedt kwaliteit waar we op kunnen vertrouwen.

Moet ik meewerken aan de aanleg van glasvezel?

Meewerken is niet verplicht. Maar we raden het wel aan. Ook als u nu niet van plan bent om de glasvezelaansluiting te gebruiken. Ook voor eventuele volgende bewoners van uw woning is het handig de woning klaar wordt gemaakt voor de toekomst.

Maakt de gemeente Oldambt  een commerciële keuze?

Nee, dat doen we niet. We werken alleen mee aan de aanleg van het glasvezelnetwerk. U beslist zelf of u wilt overstappen op glasvezel. U kunt ook gewoon gebruik blijven maken van het netwerk dat er nu ligt.

KPN Netwerk

KPN Netwerk regelt de aanleg van glasvezel in de kernen Winschoten, Heiligerlee, Scheemda en Westerlee.

Kaart van het gebied waar KPN Netwerk glasvezel aanlegt. De werkzaamheden voor het aanleggen van glasvezel gebeurt per gebied.

De werkzaamheden bestaan uit een aantal fasen: voorbereiding, graafwerkzaamheden, aansluiten van de woning en het gebruiksklaar maken van uw aansluiting.

Veel gestelde vragen KPN Netwerk

Is een glasvezelaansluiting gratis?

Ja, de aanleg van het glasvezelnetwerk door KPN Netwerk kost u niets. Daarom is het slim om nu mee te werken.

Legt KPN Netwerk de glasvezelkabel zelf?

Aannemer VolkerWessels Telecom en zijn onderaannemers leggen het glasvezelnetwerk namens KPN Netwerk aan. U krijgt van hen bericht over de planning.

Als ik meewerk aan de aanleg, moet ik dan ook een glasvezelabonnement afsluiten?

Nee. Dat hoeft niet. U kiest zelf van welk netwerk u straks gebruik maakt; het netwerk dat u nu gebruikt of het nieuwe glasvezelnetwerk. Mocht je een abonnement nemen bij één van onze aangesloten providers, wordt de kabel bij u binnen gebracht.

Heeft de gemeente Oldambt mijn privégegevens aan KPN Netwerk doorgegeven?

Nee, we werken volgens de regels van de algemene verordening gegevensverstrekking (AVG).

Wat wordt er van mij verwacht?

Laagbouw:

We vragen u om toestemming te geven in uw perceel voor aanleg werkzaamheden.
KPN Netwerk legt de glasvezelkabel onder de grond aan tot uw gevel. Als u een glasvezelabonnement heeft of neemt, wordt de kabel bij uw woning binnen gebracht.

Hoogbouw:

We vragen u om toestemming te geven voor de werkzaamheden. Ook als u er zelf geen gebruik gaat maken van glasvezel. Uw onder- of bovenburen kunnen afhankelijk zijn van uw keuze.
De monteur spreekt met u af wanneer hij langskomt om het glasvezelaansluitpunt te installeren. Bent u er dan zelf niet? Vraag dan of de buren – of iemand anders die ouder is dan 18 jaar – de monteur bij u binnenlaat.

Waarom ben ik bij een hoogbouwwoning afhankelijk van de medewerking van bewoners onder mij?

De glasvezelkabel wordt van beneden naar boven getrokken. Meestal gebeurt dit via de meterkasten van de ene naar de andere woning. Als uw benedenburen er niet zijn, kan KPN Netwerk uw woning niet aansluiten. En als u er niet bent, wordt de woning van uw bovenburen niet aangesloten. Daarom rekenen we erop dat zoveel mogelijk bewoners meewerken.

Blijven mijn tuin en bestrating netjes?

Ja. KPN Netwerk boort de kabel door tot vlak bij uw woning. De straat moet even open en er komt een gat in de straat of stoep vlak bij uw tuin. De bestrating wordt vaak dezelfde dag weer netjes teruggelegd. Bij de gevel komt een klein gat waar we de glasvezelkabel aanleggen of de aansluiting voorbereiden (afhankelijk van hoog- of laagbouw).

Wat als ik een vraag of klacht heb over het aanleggen of de uitvoering?

Hebt u een klacht over het werk van KPN Netwerk? Meld deze dan op kpnnetwerk.nl of spreek de voorman aan. Die herkent u aan het gele hesje.
Medewerkers van KPN Netwerk kunnen zich legitimeren met een KPN-pas. Ook medewerkers van Service Plus (verrichten diensten voor KPN Netwerk) hebben een KPN Netwerk-pas.

Waarom zit er een lange periode tussen het aanleggen van de glasvezelnetwerk en het realiseren van de huisaansluitingen?

Het aanleggen van het nieuwe glasvezelnetwerk bestaat uit verschillende fases. KPN Netwerk legt het netwerk eerst in de grond, maakt alles klaar en test het netwerk uitvoerig. Als alle tests succesvol zijn uitgevoerd, starten ze met het aansluiten van alle huisaansluitingen.

Hoe gaat KPN Netwerk om met de coronamaatregelen?

Tijdens onze werkzaamheden staat de gezondheid van de bewoners en medewerkers natuurlijk voorop. Daarom neemt KPN Netwerk in verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus een aantal maatregelen.  Je vindt onze maatregelen op kpnnetwerk.nl/corona.

Staat uw vraag er niet bij,  op de website van KPN Netwerk vindt u nog meer veel gestelde vragen.

Glasdraad

Glasdraad verzorgt de aanleg in de overige kernen en het buitengebied.

Kaart van het gebied waar Glasdraad glasvezel aanlegt. De werkzaamheden voor het aanleggen van glasvezel gebeurt per gebied.

Voor meer informatie over het aanleggen en de werkzaamheden van glasvezel door Glasdraad verwijzen wij u graag naar de website van Glasdraad.