twee handen

Goed verloop vluchtelingenopvang in gemeente Oldambt

22 maart 2023
Algemeen

Na anderhalf jaar geeft burgemeester Cora-Yfke Sikkema het stokje van vluchtelingenopvang in gemeente Oldambt door aan wethouder Ger Klein. In Ter Apel was er sprake van een crisissituatie bij het zoeken van een noodopvanglocatie en dit was ook het geval in de beginperiode van de inval in Oekraïne. De vluchtelingenopvang is inmiddels in rustiger vaarwater gekomen. Op dinsdag 13 maart 2023 vertelden Sikkema en Klein over de vluchtelingenopvang in onze gemeente en specifiek over de noodopvang van het COA op de Lentis-locatie in Winschoten.

Opvanglocaties

Gemeente Oldambt vangt Oekraïners, de zogeheten ‘overige vluchtelingen’ en statushouders op. De overige vluchtelingen komen uit andere landen dan Oekraïne. In totaal vangen wij ongeveer 310 vluchtelingen op verspreid over drie locaties: City Hotel Winschoten, Rabobank Scheemda en Lentis in Winschoten. Op dit moment is een eigenaar van een woning in Bad Nieuweschans in afrondingsproces om de woning te verhuren aan ongeveer 10 Oekraïners. Statushouders wonen verspreid over de gemeente in huurhuizen, waaronder 14 statushouders in de Emmaheerdt.

Noodopvang COA

Sikkema en Klein blikten terug op de COA-vluchtelingenopvang in het Lentis-gebouw aan de Mr. D.U. Stikkerlaan. Het is een uiterst geschikte locatie voor de opvang van vluchtelingen, met alle tweepersoonskamers en de bijbehorende binnentuin. “Op eigen initiatief hebben de bewoners kamers ingericht voor verschillende doeleinden, zoals een muziekkamer, knutselkamer, kapsalon en zelfs een naaiatelier,” vertelt toekomstig locatiemanager Klaas Bonnema tijdens een rondleiding door het gebouw. De vluchtelingen, die nog in procedure zitten voor een verblijfsvergunning, hebben samen een kindercrèche gerealiseerd. In totaal wonen er 66 minderjarigen van de 180 in de opvang, waarvan de meesten naar school gaan. De volwassenen krijgen op de locatie zelf Nederlands les. “Uiteindelijk willen we ze ook wat Gronings meegeven,” zegt de docente die op dat moment lesgeeft. “‘Moi’ kennen ze in ieder geval al,” waarna er kort daarna wordt gelachen door de docente en leerlingen.

Menselijke en familiare sfeer

Tijdens de rondleiding zien we kinderen en tieners, maar ook volwassen mannen en vrouwen. Door een sleutelconstructie kunnen de kinderen naar de volwassenen en de meisjes naar de jongens, maar niet andersom. “De volwassenen bekommeren zich echt over de kinderen wanneer zij naar hen toekomen,” aldus Bonnema. De bewoners komen afspraken na en volgen de regels op. “Het personeel gaat met de vluchtelingen in gesprek wanneer ze dat niet doen. De bewoners wonen prettig met elkaar samen, hier maar ook op de andere locaties in de gemeente,” geeft burgemeester Sikkema aan.

Omwonenden

Wethouder Klein benadrukt dat mensen vooral bang zijn voor het onbekende bij de plannen van een vluchtelingenopvang. Zowel burgemeester als wethouder zeggen dat de omwonenden hun draai hebben gevonden en vriendschappen sluiten met de vluchtelingen in de verschillende locaties. Bij de Emmaheerdt was een omwonende kritisch op het proces bij de komst van statushouders, maar inmiddels kent deze omwonende de meesten van de bewoners in het gebouw. Naast vriendschappen, bloeien er zelfs liefdesrelaties op. “Liefde kent geen grenzen,” concludeert Sikkema.

Opvang Oekraïners

De Oekraïners maken het goed in onze gemeente. Ze proberen er het beste van te maken, ondanks de omstandigheden. De Oekraïners besteden hun dag goed: meer dan de helft heeft een baan, uiteenlopend van schoonmaakwerk tot kok en het overgrote deel van de kinderen gaat naar school. De toekomst blijft onzeker en de Oekraïners blijven hoop houden voor bevrijding van hun land, zodat ze zo snel mogelijk terug kunnen keren.

Op 24 februari 2023 herdachten de burgemeester en wethouder de oorlog met de Oekraïners op de locaties. Een emotioneel moment. Op die dag stonden ze stil bij een strijd die nog in volle gang is, waarbij hun familieleden en vrienden er nog middenin zitten.

Groningse aandeel in opvang

Gemeente Oldambt benut de capaciteit wat betreft vluchtelingenopvang. Als het aan burgemeester Sikkema ligt, is de rest van Nederland nu aan zet om vluchtelingen op te vangen. “Groningen heeft zijn aandeel gedaan. Alleen wanneer de instroom in totaal enorm toeneemt, moeten wij misschien wat extra’s doen,” sluit Sikkema af.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws over de noodopvang van het COA in de Lentis-locatie? U kunt zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief via winschoten@coa.nl. Vermeld hierbij uw e-mailadres, naam en straatnaam. De nieuwsbrief kunt u ook per post ontvangen, daarvoor moet u een brief schrijven geadresseerd aan COA, Mr. D.U. Stikkerlaan 3, 9675AA Winschoten.

Zou u graag een nieuwsbrief willen ontvangen over de opvang van Oekraïners? Meldt u dan aan via info@gemeente-oldambt.nl of telefonisch: (0597) 48 20 00.