Hesseling Mechanisatie Oostwold

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het aan Frans en Janneke Hesseling, eigenaren van Hesseling Mechanisatie in Oostwold.

Frans en Janneke Hesseling voor hun bedrijf

Aan de rand van Oostwold is Hesseling Mechanisatie gevestigd aan de Polderweg 26. Een bedrijf met een zeer uitgebreid dienstenpakket. “Als jonge jongen was ik al graag om het huis bezig met van alles,” vertelt Frans. “Daar waar ik tijdens mijn lts carrière nog dacht dat ik schilder ging worden, ging ik bij een loonwerkbedrijf werken.”

Een hecht team

“In Beerta ben ik, na een aantal jaren in loondienst, als zelfstandig loonwerker gestart. 22 jaar geleden kregen we de kans het pand aan de Polderweg te kopen.” Janneke vult aan: “Maar alleen als we een huis er bij konden bouwen. Ik zou ook gaan meehelpen op kantoor en dan was wonen bij het bedrijf in combinatie met de kinderen toch wel handiger.” In het bedrijf werken naast een aantal vaste medewerkers twee van hun drie kinderen. En ook Frans zijn broer is actief binnen het bedrijf.  “We zijn een gezellig en hecht team. Een goede werksfeer is belangrijk.”

Van regionaal tot internationaal

Hesseling mechanisatie is dealer van de webshop Boerenwinkel en van een aantal machinemerken en verkoopt zelfgemaakte landbouwwagens. “We zijn gegroeid in de afgelopen dertig jaar. Ik begon klein met alleen het inruilen van wagens. Vervolgens kreeg ik ook andere machines door inruil binnen en breidde het assortiment zich uit. Hierop kreeg ik ook steeds meer vraag naar nieuwe machines naast gebruikte. Dus werd ik dealer van een aantal machinemerken. Zo zijn we steeds groter geworden. Hier heeft mond-tot-mond reclame ook bij geholpen. De zelfgemaakte landbouwwagens worden niet alleen regionaal verkocht, maar ze gaan de hele wereld over. We hebben klanten in Duitsland, Kenia, Dubai, Canada en ga maar door. Vaak zijn het geëmigreerde agrariërs die graag onze producten blijven afnemen. Ze delen hun ervaringen vervolgens met andere boeren daar, die vervolgens ook landbouwwagens bij ons kopen.”

Diverse werkzaamheden

Klanten weten dat Frans en ook zoon Wouter, dag en nacht voor ze klaar staan voor reparaties. “Een boer die midden in de nacht aan het oogsten is en een kapotte machine heeft, wil graag snel worden geholpen. Zo’n machine moet eigenlijk direct worden gerepareerd en niet pas de volgende dag. We helpen in dergelijke gevallen de klant direct. En we kunnen inmiddels zeggen, waar anderen een machine definitief kapot verklaren, kunnen wij het meestal toch repareren.” Niet alleen agrariërs doen een beroep op Hesseling Mechanisatie. Ook in de haven van Delfzijl doet Hesseling reparatiewerkzaamheden aan machines op een werf of bij een biovergister. Of er worden machines aangepast van de gemeente Oldambt met als opdracht om de machines praktischer te maken. “Dat wij loodsen en veestallen, inclusief het interieur, bouwen weet lang niet iedereen. Ons werk is erg divers.”

Innovatief en oplossingsgericht

Als klein jongetje was Frans al ondernemend. “Als 10-jarige verbouwde ik mijn eigen groente voor de verkoop en fokte ik met konijnen. Tijdens mijn lts-opleiding hebben we zelfs tijdens de les metaalbewerking een opdracht voor mijn konijnenhokken uitgevoerd. Samen met de hele klas hebben we toen scharnieren voor mijn hokken gemaakt”, vertelt Frans lachend. Het ondernemen en innovatief denken past Frans nog steeds toe in zijn bedrijf. “Wij zijn sterk in bedenken, meedenken en uitvoeren van oplossingen voor soms lastige opdrachten.”

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Oostwold?

“Het is prettig ondernemen in het Oldambt. We hebben een goede relatie met onze klanten. De deur staat altijd voor iedereen open; klanten, chauffeurs, vertegenwoordigers kunnen bij ons altijd terecht voor een kop koffie. Met de gemeente zelf hebben we goede contacten als ondernemer en als inwoner. Maar ook met collega-ondernemers is het contact goed.”

Heb jullie nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

“Blijf vooral jezelf en eerlijk. Ook als de zaken wat beter gaan lopen, ga niet de grote man of vrouw uithangen. Sta oprecht klaar voor de klant en biedt een goede service.”

Wilt u informatie over Hesseling Mechanisatie en hun assortiment, kijk dan op de website www.hesselingmechanisatie.nl