Hoe kan dat eruit zien?

Met een paar concrete voorbeelden en voor-na plaatjes laten we zien hoe het eruit zou kunnen zien. Belangrijk om te vermelden is dat het allemaal illustratieve beelden zijn, de concrete uitwerking in plannen inclusief financiële onderbouwing volgt pas in de volgende fase ná besluitvorming door de gemeenteraad.

Langestraat

Langestraat voor en na. Door luifels te verwijderen ontstaan betere zichtlijnen in de Langestraat. Horeca en groen worden toegevoegd.

Voeten op de grond

Voeten op de grond voor en na. Door de historische gevel van de bovenverdieping van oude panden weer door te trekken naar beneden ontstaat een mooier straatbeeld.

Incidenteel horeca toevoegen

Incidenteel horeca toevoegen voor en na. Voorbeeld van terrassen in de Langestraat.

Burgemeester Schönfeldplein

Burgemeester Schönfeldplein voor en na. Op de plek waar nu een groene middenberm met bomen en parkeerplaatsen is, zou het water kunnen worden teruggebracht in het centrum.

Verdichten stedelijk wonen

Verdichten stedelijk wonen voor en na. Op plekken waar nu lelijke achterkanten van winkels zijn, bijvoorbeeld nieuwe woonstraten maken.

Verkleinen winkelpand

Verkleinen winkelpand voor en na. Grote panden die proportioneel niet in de straat passen optisch opdelen of bij herbouw vervangen door kleinere panden.

Nieuwe horecafuncties

Nieuwe horecafuncties voor en na. Meer horeca toevoegen, bijvoorbeeld zoals hier waar de achterkant van een pand weer een voorkant wordt.

Toevoegen groen en water

Toevoegen groen en water voor en na. Voorbeeld van het doortrekken van de wadi aan de Venne, met groene begroeiing naast het water.

Driften aanpakken (stegen)

Driften aanpakken (stegen) en hoe dit kan in verschillende fasen. Driften weer openmaken en aankleden. Driften anders invullen als winkels kleiner worden en er woonfuncties boven winkels worden toegevoegd.

Wonen boven winkels

Wonen boven winkels voor en na. Woningen boven de winkels vergroten de levendigheid in de Langestraat.

Woonstraat

Woonstraat voor en na. Door van bepaalde winkelstraten weer woonstraten te maken ontstaat daar een andere sfeer, met stoepen, bankjes en meer groen.

St. Lucas locatie

Oude gedeelte St. Lucas behouden voor de toekomst. Hier liggen misschien kansen voor een museum.

Liefkenshoek

De Liefkenshoek voor en na. Meer groen en mogelijk een aantrekkelijke functie voor het gebied toevoegen.

Marktplein

Het Marktplein voor en na. Naast meer groen ook dagprogramma toevoegen dat zorgt voor meer levendigheid.