Hovenier Bastiaan Paardekooper

Ondernemer zijn in een dorp, hoe doe je dat?

Deze keer vroegen wij het aan Bastiaan Paardekooper van het gelijknamige Hoveniersbedrijf uit Nieuwolda.

Bastiaan Paardekooper bij zijn reclamebord

In het weidse landschap tussen Oostwold en Nieuwolda, staat het huis van ondernemer Bastiaan Paardekooper. Al twintig jaar geniet hij hier van de rust en ruimte in dit gebied. “Ik heb de landbouwschool gedaan, richting rundveehouder. Helaas was werk vinden in deze sector destijds erg moeilijk, laat staan dat ik een eigen boerderij kon kopen. Ik ben toen op zoek gegaan naar ander werk en ben toen in de logistiek terecht gekomen. Ik heb bij meerdere bedrijven gewerkt, maar helaas moest ik veelal door overmacht steeds weer op zoek naar wat anders. Het gevoel om zelfstandig te werken, buiten bezig zijn, begon steeds meer en meer de kop op te steken. In de avonduren ben ik toen gestart met de opleiding tot hovenier niveau 3 en de opleiding voor mollenvanger. Met het mollenvangen heb ik het heel druk gehad, maar toen ik als hovenier aan de slag ging, was het op den duur eigenlijk niet meer te combineren. Ik heb het mollenvangengedeelte verkocht en ik verwijs mensen nu door. Wanneer mijn eigen tuinklanten last van mollen hebben, dan bestrijd ik die uiteraard zelf.”

Interactie met de klant

Bastiaan spreekt vol trots als hij vertelt over de diverse projecten die hij in de achterliggende jaren al heeft uitgevoerd. “Ik vind het heel belangrijk om bij de mensen thuis langs te gaan en te zien hoe de situatie buitenshuis is, maar ook binnen. Ik probeer te achterhalen wat de mensen mooi vinden in een tuin en wat ze aan onderhoud zelf kunnen en willen doen. Soms hebben mensen de prachtigste ideeën, maar vormt het onderhoud wel een struikelblok. Dan probeer ik samen met de klant te kijken of er aanpassingen gedaan kunnen worden, waardoor de tuin echt hun tuin wordt. En het onderhoud dan ook door henzelf zelf kan worden uitgevoerd. Eventueel kan ik ook de onderhoud van de tuin voor de klant realiseren. Hiervoor heb ik verschillende onderhoudscontracten. Maar in eerste instantie gaan we er altijd vanuit dat de klant dit zelf wil en gaat doen. Deze interactie maakt het vak zo extra leuk.”

Eens per jaar een bijzondere tuinklus

Naast het ontwerpen en aanleggen van tuinen in allerlei stijlen, is ook het onderhouden van tuinen, vijvers en zonneparkpercelen een belangrijk onderdeel van Bastiaan Paardekooper zijn hoveniersbedrijf. “Sommige mensen kiezen voor twee keer per jaar groot onderhoud, maar ik heb ook klanten waar ik elke week kom. Of opdrachtgevers met een tweede huis hier in Oldambt, waarbij ik langs kom als ze er zelf niet zijn. Voor elk kan er een passend onderhoudscontract worden opgesteld.” Één dag per jaar houdt Bastiaan vrij voor een bijzondere tuinklus. “Via onze brancheorganisatie TuinKeur, ben ik ook deelnemer van Hovenierhelpt.nl. Via dit initiatief helpen wij voor één dag, geheel kosteloos, een hulpbehoevende om de tuin weer op te knappen. Ontzettend dankbaar en mooi om te doen.” Daarnaast begeleidt Bastiaan stagiaires in zijn bedrijf. “Hier beleef ik veel plezier aan. Het is zo mooi om ze de liefde en de kneepjes van het vak te leren.”

Hoe is het om ondernemer te zijn in Oldambt?

“Ik denk zelf graag in oplossingen en mogelijkheden. De gemeente wil daar vaak wel in mee. Het contact met collega’s en aanverwante ondernemers is ook goed, waardoor we goed kunnen samenwerken om tot een mooi eindresultaat van een project te komen.”

Heb je tips voor jonge startende ondernemers?

“Als je een goed plan voor jezelf hebt gemaakt, ga dan gewoon beginnen. Zorg dat je goed werk levert waar je garantie op kunt leveren en probeer je te laten certificeren. Ikzelf ben aangesloten bij TuinKeur en geef bijvoorbeeld een jaar garantie op geleverde bomen en planten, mits ze goed zijn onderhouden volgens onze tips natuurlijk. Probeer je in te leven in de klant, luister en denk oplossingsgericht.”

Wilt u meer weten over het werk van Hoveniersbedrijf Bastiaan Paardekooper, kijk dan voor informatie op de website www.hoveniersbedrijfpaardekooper.nl of bel met (06) 12111432.