help-support iconHulp en advies

Kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken bij de afhandeling van uw schademelding? Of bij de versterking van uw woning of een ander gebouw? Of wilt u graag met iemand praten over uw gezondheid of gemoedstoestand? Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen.

Hulp en advies bij schade door het IMG Instituut mijnbouw schade

Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) kunt u terecht voor alle schade die veroorzaakt is door bodembeweging als gevolg van gaswinning.

U kunt ook bellen met het IMG via 0800 - 4444 111. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met zaterdag tussen 8.00 en 17.30 uur.

Of ga langs bij een van de steunpunten in onze gemeente. Op dinsdag van 16.00 tot 20.00 uur kunt u terecht bij ’t Trefpunt aan de Hoofdstraat 60 in Nieuwolda. En op woensdag van 9.00 tot 13.00 uur is het steunpunt in zalencentrum Lamain aan de Bosstraat 27 in Winschoten geopend.

Hulp en advies bij versterking door de NCG Nationaal Coördinator Groningen

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) voert de versterking uit van huizen en andere gebouwen in het aardbevingsgebied. Zit u nog niet in het versterkingsprogramma, dan kunt u bellen met 088 041 44 77.

Als u in het versterkingsprogramma van NCG zit, kunnen met vragen terecht bij hun bewonersbegeleider of bij het versterkingspunt van NCG in Schildwolde aan de Hoofdweg 156 (op afspraak).

Bewonersbegeleider Annet Westert
E-mail: a.westert@nationaalcoordinatorgroningen.nl
Telefoon: 06 31 13 62 66

Inwonersondersteuning en spreekuur van Oldambt

Onze onafhankelijke inwonersondersteuner Bernadette Schuurman  kan u helpen als u problemen ervaart op emotioneel, lichamelijk of sociaal gebied door de aardbevingsproblematiek. Zij kan een luisterend oor voor u zijn, helpen bij het vinden van antwoorden, meedenken of kijken naar (meer) hulp als dat nodig is. Wilt u contact? Bel dan naar (0597) 48 20 00 of stuur een e-mail naar inwonersondersteuner@gemeente-oldambt.nl.

Ook bent u welkom op het spreekuur van onze gebiedsregisseur:

  • Elke eerste dinsdag van de maand tussen 16.00 en 17.00 uur in dorpshuis ’t Trefpunt in Nieuwolda.
  • Elke tweede dinsdag van de maand tussen 15.00 en 17.00 uur in het MFC in Nieuw Scheemda.
  • Een afspraak maken is niet nodig.
Onafhankelijk steunpunt Stut-en-Steun

Stut-en-Steun is een onafhankelijk steunpunt voor iedereen die te maken heeft met de gevolgen van mijnbouwactiviteiten in Groningen. Het steunpunt geeft gratis professionele hulp en ondersteuning bij alles dat te maken heeft met aardbevingsschade en versterken. Stut-en-Steun probeert antwoorden te geven op grote en kleine vragen die met aardbevingsschade, versterken en de diverse regelingen te maken hebben.

Nationale ombudsman

Loopt u vast of heeft u een klacht over het proces van schadeafhandeling of versterking? Dan kunt u terecht bij de Nationale ombudsman. De Nationale ombudsman helpt als het mis gaat tussen u en de overheid.

Commissie Bijzondere Situaties

Aardbevingen door gaswinning hebben soms ingrijpende gevolgen. Er zijn al verschillende maatregelen in het leven geroepen om Groningers te ondersteunen, maar dat is niet altijd genoeg. Soms is er sprake van een bijzondere situatie waarin de problemen zich hebben opgestapeld en naast schade aan de woning ook sprake is van medische, psychische en/of sociale problemen en soms ook financiële problemen. Speciaal daarvoor is de Commissie Bijzondere Situaties in het leven geroepen. De commissie beoordeelt de aanvragen en besluit welke extra hulp er kan worden aangeboden. Dit kan variëren van het inschakelen van praktische hulp tot het toekennen van een financiële vergoeding.

Hulp en advies bij Gezondheidsklachten

GGD en huisartsen

Heeft u vragen over uw gezondheid of last van gezondheidsklachten door aardbevingen, bevingsschade of de versterking van uw huis? Op de website van GGD Groningen staan tips en adviezen om bijvoorbeeld om te gaan met stress of om met uw kinderen te praten over de gevolgen van de aardbevingen. Heeft u dringend hulp nodig op gebied van uw gezondheid? Neem dan contact op met uw huisarts of met slachtofferhulp.

Welzijnscoach

De welzijnscoach van Sociaal Werk Oldambt helpt en ondersteunt inwoners die last hebben van stressklachten als gevolg van de aardbevingsproblematiek. U kunt in contact komen met de welzijnscoach via uw huisarts, maar ook rechtstreeks via Sociaal Werk Oldambt.