Hulp en advies

Er zijn verschillende organisaties die u kunnen helpen en adviseren als u te maken heeft met de gevolgen van de aardbevingsproblematiek. Op deze pagina vindt u een overzicht.

GGD en huisartsen

Heeft u vragen over uw gezondheid of last van gezondheidsklachten door aardbevingen, bevingsschade of de versterking van uw huis? Op de website van GGD Groningen staan tips en adviezen om bijvoorbeeld om te gaan met stress of om met uw kinderen te praten over de gevolgen van de aardbevingen. Heeft u dringend hulp nodig op gebied van uw gezondheid? Neem dan contact op met uw huisarts of met slachtofferhulp.

Luisterlijn

Heeft u behoefte aan een luisterend oor? Zoek dan contact met de Luisterlijn. U kunt bellen, chatten of een e-mail sturen. Een praatje maken helpt!

Welzijnscoach

De welzijnscoach van Sociaal Werk Oldambt helpt en ondersteunt inwoners die last hebben van stressklachten als gevolg van de aardbevingsproblematiek. U kunt in contact komen met de welzijnscoach via uw huisarts, maar ook rechtstreeks via Sociaal Werk Oldambt.

Stut-en-Steun

Stut-en-Steun is een onafhankelijk steunpunt voor iedereen die te maken heeft met de gevolgen van mijnbouwactiviteiten in Groningen. Het steunpunt geeft gratis professionele hulp en ondersteuning bij alles dat te maken heeft met aardbevingsschade en versterken. Stut-en-Steun probeert antwoorden te geven op grote en kleine vragen die met aardbevingsschade, versterken en de diverse regelingen te maken hebben.

Nationale ombudsman

Loopt u vast of heeft u een klacht over het proces van schadeafhandeling of versterking? Dan kunt u terecht bij de Nationale ombudsman. De Nationale ombudsman helpt als het mis gaat tussen u en de overheid.

Commissie Bijzondere Situaties

Aardbevingen door gaswinning hebben soms ingrijpende gevolgen. Er zijn al verschillende maatregelen in het leven geroepen om Groningers te ondersteunen, maar dat is niet altijd genoeg. Soms is er sprake van een bijzondere situatie waarin de problemen zich hebben opgestapeld en naast schade aan de woning ook sprake is van medische, psychische en/of sociale problemen en soms ook financiële problemen. Speciaal daarvoor is de Commissie Bijzondere Situaties in het leven geroepen. De commissie beoordeelt de aanvragen en besluit welke extra hulp er kan worden aangeboden. Dit kan variëren van het inschakelen van praktische hulp tot het toekennen van een financiële vergoeding.

Technische Commissie Bodembeweging

Is uw schademelding afgewezen omdat de schade niet is ontstaan door mijnbouwactiviteiten? En wilt u een second opinion? Dan kunt u terecht bij de Technische Commissie Bodembeweging. Deze commissie onderzoekt of er een verband is tussen bodembeweging en mijnbouwactiviteiten zoals gaswinning. U ontvangt een rapport met een advies waarin de commissie antwoord geeft op de vraag of er een relatie is tussen de schade aan uw woning en bodembeweging door mijnbouwactiviteiten. De kosten voor dit advies bedragen 90 euro voor personen of 181 euro voor organisaties en bedrijven.