Hulp voor ondernemers

Diverse ondernemers ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het Coronavirus. Zij kunnen bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun.

Naast de algemene informatie van het RIVM worden veel vragen voor ondernemers beantwoord op de sites van de Rijksoverheid en van de KVK. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben samen met de Kamer van Koophandel een telefonisch loket geopend voor ondernemers met vragen: tel. 0800-2117. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 uur. Vanuit het buitenland kan gebeld worden met 0031-20 205 1351.

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Kijk voor de actuele maatregelen en nieuws hierover op de site van de Rijksoverheid.

Deze pagina is opgedeeld in meerdere pagina’s. Via onderstaande rubrieken vindt u snel de juiste informatie.

Regelingen via/door uw gemeente

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

De TONK is bedoeld voor huishoudens en zelfstandige ondernemers die als gevolg van het coronavirus te maken hebben met een onvoorzienbare en onvermijdelijke terugval in hun inkomen. En die daardoor problemen hebben met het betalen van de noodzakelijke woonkosten. De TONK kan ook een aanvulling zijn op de Tozo-uitkering. Wat is TONK? Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? En hoe vraag ik een TONK-uitkering aan?

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo)

Informatie over de uitkering voor levensonderhoud en de lening/krediet voor bedrijfskapitaal tot €10.157,-. Wat is Tozo? Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? Hoe vraag ik Tozo aan? En de bijbehorende veelgestelde vragen.Voor inhoudelijke vragen over uw Tozo-aanvraag en/of uitkering kunt u contact opnemen met het IMK via telefoonnummer (088) 99 90 111 of via oldambt@imk.nl.

Wijzigingsformulier Tozo

Als er wijzigingen plaatsvinden in uw woonsituatie, werksituatie of inkomen, dan vragen wij u om het wijzigingsformulier in te vullen en te versturen. Zo is de hoogte van uw uitkering altijd afgestemd op uw woonsituatie, werksituatie en/of inkomen. Voorkom dat u te weinig, teveel of ten onrechte een uitkering ontvangt en geef wijzigingen direct aan ons door.

Reguliere Bbz

U kunt eventueel ook gebruik maken van de huidige Bbz-regeling voor bedrijfskapitaal; een krediet tussen €10.271 en €205.410. De voorwaarden en hoe u deze regeling aanvraagt, vindt u op deze pagina.

Gemeentelijke regelingen voor ondernemers

Gemeente Oldambt heeft een aantal gemeentelijke regelingen voor ondernemers samengesteld. Op deze pagina vindt u de regelingen en de vragen over uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen.

Ondernemen in de grensregio

Ondernemers in de grensregio kunnen ook gebruik maken van de Tozo. Op deze pagina vindt u hierover meer informatie.
Voor informatie, advies en vragen over ondernemen in de grensregio en corona werken wij samen met het GrensInfoPUnt Eems Dollard Regio (GIP EDR).

Gemeentelijke regeling voor lokale cultuur, buurt- en dorpshuizen en vrijwilligersorganisaties voor de jeugd

Op deze pagina vindt u meer informatie over de steun voor lokale organisaties op het gebied van cultuur, buurt- en dorpshuizen en vrijwilligersorganisaties voor de jeugd.

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u alle veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden. De vragen en antwoorden zijn ook op de pagina’s per rubriek opgenomen. Zo heeft u alle informatie handig op één plek per rubriek en een samengesteld overzicht.

Overige regelingen

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)

Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten: BMKB

Uitstel Belastingdienst

Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (GO)

Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits

Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven (BL)

Op de website van KVK vind u ook meer informatie over de regelingen

Contact met het Ondernemersloket

Voor vragen in verband met Corona en de financiële gevolgen, kunnen ondernemers contact opnemen met het Ondernemersloket van de gemeente Oldambt.

Handige websites

Algemene informatie Corona Oldambt
Horeca ondernemers
Coronavirus en zakendoen in het buitenland