Hulp voor ondernemers

Diverse ondernemers ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het Coronavirus. Zij kunnen bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun.

Naast de algemene informatie van het RIVM worden veel vragen voor ondernemers beantwoord op de sites van de Rijksoverheid en van de KVK. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben samen met de Kamer van Koophandel een telefonisch loket geopend voor ondernemers met vragen: tel. 0800-2117. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 uur. Vanuit het buitenland kan gebeld worden met 0031-20 205 1351.

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Kijk voor de actuele maatregelen en nieuws hierover op de site van de Rijksoverheid.

Voor een betere leesbaarheid hebben we deze pagina opgedeeld in meerdere pagina’s. Het ziet er misschien anders uit dan u gewend bent. Via onderstaande rubrieken vindt u snel de juiste informatie.

Regelingen via/door uw gemeente

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo)

Informatie over de uitkering voor levensonderhoud en de lening/krediet voor bedrijfskapitaal tot €10.157,-. Wat is Tozo? Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? Hoe vraag ik Tozo aan? En de bijbehorende veelgestelde vragen.
Voor inhoudelijke vragen over uw Tozo-aanvraag en/of uitkering kunt u contact opnemen met Interon BV via (0597) 20 20 21. Interon BV verzorgt voor ons de afwikkeling van Tozo.

Wijzigingsformulier Tozo

Als er wijzigingen plaatsvinden in uw woonsituatie, werksituatie of inkomen, dan vragen wij u om het wijzigingsformulier in te vullen en te versturen.

Aanvullende verklaring Tozo

Heeft u Tozo aangevraagd met behulp van het aanvraagformulier via onze website (downloadversie, dus niet het aanvraagformulier via de DigiD) dan ontvangen we graag nog een aanvullende verklaring Tozo. Waarom en hoe leest u op deze pagina.

Reguliere Bbz

U kunt eventueel ook gebruik maken van de huidige Bbz-regeling voor bedrijfskapitaal; een krediet tussen €10.157 en €203.135. De voorwaarden en hoe u deze regeling aanvraagt, vindt u op deze pagina.

Gemeentelijke regelingen voor ondernemers

Gemeente Oldambt heeft een aantal gemeentelijke regelingen voor ondernemers samengesteld. Op deze pagina vindt u de regelingen en de vragen over uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen.
In september 2020 gaan we de gemeentelijke regelingen en dan vooral het onderwerp belastingen opnieuw bespreken. We houden u op de hoogte over de ontwikkelingen. 

Ondernemen in de grensregio

Ondernemers in de grensregio kunnen ook gebruik maken van de Tozo. Op deze pagina vindt u hierover meer informatie.
Voor informatie, advies en vragen over ondernemen in de grensregio en corona werken wij samen met het GrensInfoPUnt Eems Dollard Regio (GIP EDR).

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u alle veelgestelde vragen en bijbehorende antwoorden. De vragen en antwoorden zijn ook op de pagina’s per rubriek opgenomen. Zo heeft u alle informatie handig op één plek per rubriek en een samengesteld overzicht.

Overige regelingen

Subsidie anderhalvemeterregeling van de provincie Groningen

Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)

Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS): 4.000 euro voor direct getroffen ondernemers

Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten: BMKB

Uitstel Belastingdienst

Verruiming regeling Garantie Ondernemersfinanciering (GO)

Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits

Tijdelijk borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven (BL)

Op de website van KVK vind u ook meer informatie over de regelingen

Contact met het Ondernemersloket

Voor vragen in verband met Corona en de financiële gevolgen, kunnen ondernemers contact opnemen met het Ondernemersloket van de gemeente Oldambt.

Handige websites

Algemene informatie Corona Oldambt
Horeca ondernemers
Coronavirus en zakendoen in het buitenland
Landelijk initiatief toerisme