College gemeente Oldambt gaat voor totale aanpak van Poort van Winschoten

Het college heeft besloten de gemeenteraad het voorstel te doen voor een totale aanpak van de Poort van Winschoten. Het voorstel omvat de gebiedsaanpak Poort van Winschoten, de sloop van het gemeentehuis in Winschoten (met uitzondering van het monumentale gedeelte) en het afstoten van het gebouw in Scheemda, het gebouw aan de Garst en Halte Democratie in Winschoten. In het openbaar gebied rond de Liefkenshoek en de Burgemeester Schönfeldsingel wordt ruim 4 miljoen geïnvesteerd. Daarnaast wordt er een nieuw, duurzaam en energieneutraal gemeentehuis gebouwd aan de Johan Modastraat in Winschoten, inclusief een raadszaal en fractiekamers (boven de HEMA). De gemeenteraad neemt op 8 juli hierover een besluit. 

Investeren op lange termijn het voordeligst

Wethouder Kees Swagerman: “Investeren is op de lange termijn het meest voordelig, want investeren in huisvesting moeten we sowieso. Onze gebouwen staan op korte termijn voor groot onderhoud én we moeten ook voldoen aan de wettelijk verplichte energielabels. Willen we dat doen in onze huidige gebouwen, dan moeten we fors investeren. Daarbij komt dat alle huidige gebouwen hun eigen jaarlijkse kosten hebben, zoals energielasten en schoonmaakkosten. Als we gebouwen kunnen afstoten kunnen we hierin een efficiëncyslag maken”. Het nieuwe gebouw gaat minimaal 40 jaar mee. De investering kan de gemeente over die jaren in de begroting meenemen (afschrijven). “Vergelijk het met de hypotheek van een woning. Je hoeft de hypotheekschuld ook niet in één keer af te lossen. Je betaalt een bepaald bedrag per maand voor een x aantal jaren, afhankelijk van de duur van de lening. De investeringskosten voor de Poort van Winschoten met hierin een nieuw gemeentehuis werkt soortgelijk. Deze kosten worden jaarlijks in de begroting meegenomen”, aldus Kees Swagerman. “Investeren in één gebouw voor alle gemeentelijke diensten én de gemeenteraad is op lange termijn de meest duurzame én de goedkoopste oplossing”. 

Naast de centrale huisvesting gaat het ook om de gebiedsontwikkeling, dat een impuls betekent voor de ontwikkeling van de binnenstad.