Dit is ‘m dan: de nieuwe Oldambtpas

De nieuwe Oldambtpas, die in december op de mat valt, moet ervoor zorgen dat alleen huishoudens uit Oldambt hun afval naar het afvalbrengstation kunnen brengen. Ook het aantal stortingen van bedrijfsafval moet door de invoering van de pas afnemen.

Groeiend aantal bezoekers

Het afvalbrengstation in Winschoten heeft op dit moment een onbemande toegangscontrole. Iedereen die dat wil, kan tegen betaling grof huishoudelijk afval storten. De gemeente ziet het aantal bezoekers ieder jaar toenemen. Tussen 2015 en 2017 steeg het aantal bezoekers met 20 procent. De hoeveelheid afval steeg in die jaren met maar liefst 29 procent.

Hoge kosten

Het gebruik van het afvalbrengstation door bedrijven en huishoudens uit andere gemeenten kost Oldambt jaarlijks meer dan 30.000 euro. Daarnaast zorgt de toenemende drukte ervoor dat de medewerkers van het afvalbrengstation minder goed kunnen controleren of het afval goed gescheiden wordt.

Invoering in 2019

De Oldambtpas wordt in januari 2019 ingevoerd. Huishoudens die al beschikken over een afvalpas voor de ondergrondse containers, kunnen deze pas straks ook gebruiken voor het afvalbrengstation. De andere huishoudens ontvangen de nieuwe pas in december van dit jaar gratis thuis. De kosten voor het storten van afval blijven gelijk.

Meer informatie

Meer weten over de invoering van de Oldambtpas? Op deze pagina vindt u een antwoord op de veelgestelde vragen.