RIVM komt met 'stookalert' voor houtkachels

Begin november is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begonnen het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden en een slechte luchtkwaliteit af te raden. Via een 'stookalert' roept het gezondheidsinstituut mensen op om dan geen hout te stoken in vuurkorven, kachels of open haarden.

Het instituut doet dit om gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te voorkomen. De rook is ongezond omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide.

Kwetsbare groepen

"De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook", aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Bij sommige weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij weinig wind en mist, waait de rook minder goed weg. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie.

Aanmelden rookalert

Het RIVM heeft dagelijks contact met het KNMI over de weersverwachting. Iedereen kan zich aanmelden voor het stookalert. Aanmelden voor het stookalert kan via de website van het RIVM: www.rivm.nl

Nog vragen?

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Neem dan contact met de gemeente Oldambt  op via telefoonnummer (0597) 48 20 00 of stuur een e-mail naar info@gemeente-oldambt.nl