Sloopverbod in Oldambt

Heeft u plannen om uw woning of pand te slopen?

Zoek dan eerst contact met de gemeente. Er geldt namelijk een sloopverbod in Oldambt. Dit komt omdat we een opdracht van de provincie hebben gekregen om een lijst te maken van alle karakteristieke panden in de gemeente. Zo lang die lijst nog niet af is, geldt het sloopverbod.

Wat is een karakteristiek pand?

Een karakteristiek pand is beeldbepalend voor het dorp, de stad of het landschap waar het in staat. Deze gebouwen zijn belangrijk vanwege bijvoorbeeld de (oorspronkelijke) functie binnen het gebied, de ouderdom, de bouwstijl en/of de opvallende ligging. In gebieden waar nog geen karakteristieke panden zijn aangewezen, geldt een sloopverbod.

Geldt het sloopverbod in de hele gemeente?

Nee, het sloopverbod geldt niet in de volgende gebieden:

• Buitengebied (alle gebieden buiten de kernen)
  • Winschoten Centrum
  • Winschoten Parkwijk, Bloemenbuurt en Stadspark
  • Midwolda
  • Oostwold

In deze gebieden is de inventarisatie van de karakteristieke panden afgerond.

Woont u in één van de overige gebieden?

Als u sloopplannen heeft en u woont in één van de gebieden waar de inventarisatie van karakteristieke panden nog niet klaar is, dan mag u niet zomaar van start gaan met de sloopwerkzaamheden. Zoek contact met de gemeente om uitsluitsel te krijgen.

Wanneer wordt het sloopverbod opgeheven?

We verwachten dat we in september 2019 klaar zijn met de inventarisatie van alle karakteristieke panden in onze gemeente. Tot die tijd geldt het sloopverbod.