Stadskudde gaat weer grazen in Oldambt

De komende drie jaar zijn de lammetjes en schapen van Stadskudde Oldambt weer te zien in het openbaar groen. De schapen gaan van april tot september zo’n 65 hectare aan gras begrazen. Ze zijn vooral te zien in Heiligerlee, Scheemda, Winschoten, Beerta en Blauwestad.

Overeenkomst

Wethouder Kees Swagerman en herder Pieter Kunst hebben woensdag een overeenkomst getekend voor de komende drie jaar. Swagerman: “Begrazing door schapen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook goedkoper. Daarom ben ik heel blij met deze overeenkomst.”

Dierenwelzijn

De schapen die in Oldambt worden ingezet, zijn van Stadskudde Oldambt. Ze worden verzorgd volgens de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ze worden ingeënt tegen de Q-koorts en krijgen voldoende water bij (extreme) droogte. Herder Pieter Kunst: “Het welzijn van de dieren gaat altijd boven de begrazingsdoelstellingen. Er kunnen zich situaties voordoen waardoor we de planning moeten aanpassen in verband met het welzijn van de dieren.”

Meerdere kuddes

Stadskudde Oldambt zet gemiddeld vier kuddes in voor het begrazen van de terreinen in Oldambt. De kuddes variëren in grootte van 50 tot 150 dieren. Ze begrazen bijvoorbeeld wegbermen, groenstroken in woonwijken en delen van de stadsparken. Kunst: “Wij plaatsen steeds een hekwerk waarbinnen de schapen blijven. Als het gras op die plek op is, verplaatsen we de kudde naar een ander stuk. De meeste terreinen worden drie keer begraasd.”