Afvalwijzigingen in 2022

Op 1 januari 2022 wijzigingen er twee zaken in het afvalbeleid van de gemeente Oldambt. De gemeente reikt vanaf dan geen 140 liter containers meer uit en inwoners zullen voor de vervanging van een Oldambtpas moeten betalen.

Geen 140 liter containers meer

In heel Europa is maar één geschikte productiemal voor de 140 liter containers. Dit zorgt ervoor dat ze vaak moeilijk leverbaar zijn. Hierdoor had de gemeente de afgelopen jaren regelmatig problemen met het uitdelen van deze containers. Daarnaast is de 140 liter container ook nog eens gevoeliger voor beschadiging. Ze gaan dus sneller stuk dan een 240 liter container. Dat komt doordat de inzamelvoertuigen op de grote containers zijn afgesteld. De gemeente gaat daarom vanaf 1 januari 2022 stoppen met het leveren van de kleine containers. Inwoners kunnen dan dus niet meer wisselen van containervolume. En als een 140 liter container stuk gaat, vervangt de gemeente deze door een 240 liter container.

Vervanging Oldambtpas kost geld

Elk jaar moet de gemeente circa 1000 nieuwe Oldambtpassen uitgeven. Voor nieuwe woningen, omdat de oude pas kwijt of stuk is, of omdat de oude bewoners de pas niet hebben achtergelaten. Inwoners hoefden alleen te betalen voor een nieuwe Oldambtpas als de oude was verloren. Helaas was het niet goed te controleren of dat het geval was. Daarom moet iedereen vanaf 1 januari 2022 betalen om een Oldambtpas te laten vervangen. Dit kost 10 euro. Voor nieuwe adressen verstrekt de gemeente eenmalig een nieuwe pas.