Kunstwerk Gjalt Blaauw verplaatst naar Rosarium Winschoten

Het kunstwerk (zonder titel) van Gjalt Blaauw is verplaatst naar het Rosarium. Het was 40 jaar te bewonderen op de binnenplaats van het Gezondheidscentrum aan de Nassaustraat 17 in Winschoten. Hier zat vroeger het kantongerecht. De binnenplaats van het Gezondheidscentrum wordt nu dichtgemaakt. En dus waren ze op zoek naar een nieuwe locatie voor het kunstwerk.

De kunstenaar

Gjalt Blaauw heeft het kunstwerk gemaakt in 1980 van Italiaans graniet. Bij het werk van Blaauw zijn de basale gegevens van de beeldhouwkunst van belang. Massa, ruimte, materiaal en evenwicht zijn uitgangspunten. Al jaren lang zijn het materiaal en het zoeken naar evenwicht van belang. Bouwen en stapelen is een veel door Blaauw gebruikte werkwijze. Hij wil dat het werk los van de grond komt. De werken hebben meestal de kleur van het materiaal zelf, steen of metaal. Het steen wordt vaak heel eenvoudig gehakt, waardoor het werk een ogenschijnlijke toevalligheid en een zekere puurheid uitstraalt. Het heeft nu een mooie plek gekregen tussen de rozen in het Rosarium.

Integraal werken

De herplaatsing van het kunstwerk is een mooi voorbeeld van integraal werken tussen de eigenaar van het gebouw (Pieter Hofman), Gjalt Blaauw en de gemeente Oldambt. Met een korte toespraak van de cultuurwethouder Jurrie Nieboer werd de herplaatsing bekrachtigd.

Van links naar rechts: Arjan Bleeker, Jurrie Nieboer, Dave Voorthuis, Floor Haanstra, Pieter Hofman, Freddy Heijes en Gjalt Blaauw