Jaar van de Roos

Ambassadeursactie

De ambassadeurs van het Rozenfestival zijn mensen, of (huis)dieren, die een verwijzing in hun naam hebben naar of een relatie hebben met ‘roos’. Naast een relatie met de ‘roos’ moet de ambassadeur ook een relatie hebben de gemeente Oldambt.

De ambassadeurs zijn gefotografeerd door vijf fotografen. De uitvergrote foto’s komen vanaf mei in etalages in leegstaande panden in de gemeente te hangen. Bij de foto komt een tekst over hun persoonlijke band met het Rosarium.

Verder besteden zij aandacht aan alle activiteiten rond het gouden jubileum van het Rosarium. En natuurlijk hebben zij ook een rol bij deze activiteiten.

Galerie ‘A Rose is a Rose’

De openluchtgalerie genaamd ‘A Rose is a Rose’ is een onderdeel van het Jaar van de Roos. Voor deze openluchtgalerie is een tiental kunstenaars aan de slag gegaan om een kunstwerk met een relatie tot de roos te creëren.

Voor de invulling van de expositie is gekozen voor jong talent, aangevuld met 2 meesters in het vak. Aan het project is meegewerkt door de ‘oude meesters’ Luc Leenknegt en Bastiaan de Groot. De andere kunstenaars zijn Louwe Noordhoff, Jordan Herregraven, Kim Kenyon, Bas Leegstra, Jimi Kleinbruinink, Maaike Knibbe, Henk Sjoerd-Hinrichs en Zara Marea. Alle kunstwerken zijn een uniek object geworden waardoor het zeker de moeite waard is een bezoek te brengen aan het Rosarium.

Wilt u meer weten over ‘A Rose is a Rose’ of wilt u een van de stukken kopen? Lees dan verder via: https://oldambt.groningen.nl/over-oldambt/nieuws-uit-oldambt/opening-openlucht-galerie-a-rose-is-a-rose

Rozenfestival

Het Rosarium is dit speciale jaar op 1 en 2 juli het decor zijn van het eenmalige rozenfestival. De basis van het festival is de bekende en jaarlijks terugkerende Groenmarkt. Een sfeervolle markt waarbij alles op het gebied van bloemen, planten en overige tuinartikelen te verkrijgen is. De Groenmarkt wordt aangevuld met een Foodplein (alles op het gebied van eten en drinken) en een Cultuurplein (muziekpodium met optredens, dichters in de tuin, beeldenexpositie en nog veel meer).

Wilt u meer weten over het Rozenfestival? Kijk dan op: https://oldambt.groningen.nl/zien-doen-beleven-oldambt/rozenfestival-winschoten

Symposium Dé Roos

De Nederlandse Rozenvereniging en gemeente Oldambt zijn gastheer van dit symposium ter ere van het vijftigjarig bestaan van het Rosarium. Tijdens het symposium staan de bodem, onderstammen, export van onderstammen uit het gebied en de ontwikkeling van de nieuwe roos centraal.

Rosarium Winschoten

Het Rosarium is een proeftuin voor rozen en werkt mee aan het keuren en ontwikkelen van goede rozensoorten. In totaal zijn er in het Rosarium in Winschoten circa twintigduizend rozen te zien van 320 verschillende rassen. Bijna tachtig procent van de wereldproductie van rozenonderstammen wordt in de regio Winschoten gekweekt

De nieuwe roos
De grootste kwekers uit de rozenwereld ontwikkelen zo’n vijf tot tien rozen op jaarbasis. Maar deze nieuwe roos is speciaal voor het vijftigjarig bestaan van het Rosarium. Verder is de roos van Nederlandse bodem en valt op door een mooie bloem en prachtige kleur. Koningin Máxima onthult deze nieuwe roos en zal deze vervolgens dopen met bronwater uit Bad-Nieuweschans. De roos is vanaf dat moment te bewonderen in het Rosarium.

Komt u kijken?

De Koningin is dinsdagmiddag 13 juni aanwezig bij symposium Dé Roos. Wilt u komen kijken? Houd dan rekening met drukte en kom op tijd.

Accreditatie voor pers

Aanvraag accreditatie tot uiterlijk donderdag 8 juni 17.00 uur. Vul daarvoor dit formulier in.

Bij grote belangstelling kan een beperkte toelatingsregeling gelden. Media worden uiterlijk maandag 12 juni per email geïnformeerd over hun accreditatie en het persprogramma.