Investeren in Poort van Winschoten beter dan niets doen

In juni 2019 werd duidelijk dat de gemeente in financieel zwaar weer verkeert als gevolg van aanhoudende tekorten in de jeugdzorg. Toch gaf de gemeenteraad in juli 2019 groen licht voor de Poort van Winschoten. De openbare ruimte wordt opnieuw ingericht en er komt een nieuw gemeentehuis. Ondanks de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid, is het juist nu verstandig om te investeren. Sterker nog; niets doen is duurder.

Hoe zit dat?

1. Investeren in huisvesting moeten we sowieso. Onze gebouwen staan voor groot onderhoud én we moeten voldoen aan de wettelijk verplichte energielabels. Willen we dat doen in de huidige gebouwen, dan kost dat ca. €600.000 per jaar.

2. Bij volledige nieuwbouw en afstoten van de andere gemeentelijke locaties, zijn de meerkosten vele malen lager, namelijk ca. € 120.000 per jaar. Ook de exploitatiekosten gaan omlaag als we één, weliswaar kleiner maar breder toepasbaar, gebouw krijgen.

3. Omdat het nieuwe gebouw minimaal 40 jaar meegaat, mogen we de investering in het nieuwe gemeentehuis over de begroting van al die jaren uitsmeren. Vergelijk dit met een hypotheek voor een woning. Het nieuwe gemeentehuis gaat natuurlijk veel langer mee dan de huidige gebouwen, waardoor de afschrijvingsperiode langer is en de maandelijkse kosten lager. Het nieuwe gebouw is energieneutraal en voldoet aan de wettelijke verplichte energielabels.

En bovendien:

Voor de invulling van het deels braakliggende terrein van de Poort van Winschoten moet sowieso een plan komen. Ten behoeve van de leefbaarheid en om verloedering tegen te gaan. Richten we het gebied niet opnieuw in, dan lopen we ook nog eens een subsidie mis van € 1,7 miljoen.

Lees meer over het project de Poort van Winschoten