Kaasboerderij Neeleman Scheemda

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het aan Jan Neeleman, eigenaar van de kaasboerderij in Scheemda.

Aan het einde van de Zwaagsterweg, aan het Meedenerdiep, staat de karakteristieke boerderij De Muinckheerd van Jan Neeleman. De boerderij is al sinds 1971 eigendom van de familie Neeleman. “In Pijnacker werd onze boerderij te klein om goed te kunnen voortbestaan. Mijn moeder was daar al begonnen met het maken van kaas. Toen we de mogelijkheid kregen onze boerderij te verkopen en deze prachtige boerderij zagen, zijn we als gezin naar Groningen verhuisd.” Vader Neeleman was een ondernemer in hart en nieren. “Mijn vader zag de mogelijkheden in ons bedrijf. We hadden veel koeien en mijn moeder maakte goede kazen en lekkere yoghurt.”

Naast het boeren bedrijf en de melkproducten, ging vader Neeleman op zoek naar weer een uitbreiding. “De Butterfahrten waren ontzettend populair en hier wilde mijn vader ook graag van mee profiteren. Een deel van de boerderij werd zo ingericht, dat er groepen ontvangen konden worden.” En tot op heden is dit nog steeds mogelijk. Samen met Jan zijn rechterhand Alida die inmiddels al 14 jaar meehelpt en werkt op de boerderij, worden de gasten welkom geheten. “Een informatieve film laat zien hoe het kaasmaken op de boerderij gebeurt,” vertelt Alida. “In de kaasmakerij zelf met zo veel mensen komen is niet hygiënisch. Het is wel mogelijk om in de grote ontvangstruimte zelf een klein kaasje te maken en uiteraard hebben we onze eigen producten te koop. Ook kunnen de mensen achter in de boerderij nog een aantal prachtige antieke stukken bewonderen.” Deze antieke stukken zijn echt de moeite waard om te bekijken. “Mijn vader had een neus voor bijzondere spullen,” vult Jan aan. “En om alles gezellig te maken, heeft hij zelf de wanden van allerlei mooie schilderingen voorzien.” De koetsen, landbouwwerktuigen, oude karnetonnen, handwerk gereedschap en kacheltjes, zouden in een museum niet misstaan.

Nu in de Corona periode komen de groepen vrijwel niet. “Qua ruimte zou het best kunnen, maar de mensen zijn momenteel voorzichtig. Maar, we krijgen de eerste aanvragen wel weer binnen.” Op de vraag of Jan een opvolger voor het bedrijf heeft komt het antwoord wat bedenkelijk. “Een eigen opvolger is er niet. Ik wil nog wel een tijdje verder, want ik vind het maken van kaas, yoghurt en karnemelk gewoon erg leuk om te doen. En dat vrijwel op de ambachtelijke manier zoals mijn ouders dit jaren geleden al deden, met dezelfde authentieke materialen. Maar mocht iemand zeggen, ik zie de mogelijkheden om het uit te breiden, wat meer aan te kleden en in de toekomst door willen, ik sta overal voor open.”

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Scheemda?

“Als ondernemer ben ik hier op mijn plek en doe ik datgene wat ik graag doe. Met de gemeente heb ik niet zo heel veel te maken, maar waar dat kan word ik goed gesteund. Het is een uniek bedrijf op een unieke plek. Van de computer weet ik niet veel, daar heb ik Alida voor. Ik zou wel meer reclame willen maken voor het bedrijf, maar we moeten het wel allemaal aankunnen. We willen de kwaliteit hoog houden en omdat alles ambachtelijk gaat, kost dat veel tijd. Ik heb wel ideeën maar die kosten ook weer tijd. En geld uiteraard.”

Heb je nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

“Het belangrijkste is dat je iets doet waar je plezier in hebt, dat goed doen en veel doorzettingsvermogen hebben. Ook als het wat minder gaat, moet je achter je product blijven staan.”

Voor informatie over Kaasboerderij Neeleman kunt u kijken op de Facebookpagina, bellen met (0597) 591625 of mailen naar Kaasboerderijneeleman@gmail.com