Kort Mechanisatie Midwolda

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het Inge en Richard van Kort Landbouwmechanisatie in Midwolda.

foto van bedrijf Kort Mechanisatie

Wanneer je Midwolda binnenkomt, na de sauna en camping de Bouwte, is het pand van Kort niet te missen met de felle blauwe en gele kleuren van het merk New Holland op de gevel. Sinds deze zomer is het bedrijf (voorheen Bakker) overgenomen door het Drentse bedrijf. De afgelopen maanden is er hard gewerkt om het pand een nog herkenbaarder uitstraling te geven.

Familiebedrijf

Kort Landbouwmechanisatie bestaat al sinds 1951, opgestart door de opa van de huidige eigenaren. Door het plotseling wegvallen van de grondlegger werd het bedrijf door de twee zoons voortgezet toen ze nog maar begin 20 waren. Nu hebben de kinderen Richard (directeur), Inge (officemanager) en Peter (controller) het roer overgenomen. Het bedrijf voert meerdere taken uit: landbouwmechanisatie, grondverzet en machines voor groen en terrein. Daarbij is er ook de webshop Mechashop waar online onderdelen en gereedschap verkocht worden.

Groningse wortels

De hoofdvestiging van Kort zit in Zwiggelte en verder zijn er nog vestigingen in Erica en Stadskanaal. “Toen de mogelijkheid zich voordeed om Midwolda erbij te trekken, hebben we dat vrij snel aangepakt,” vertelt Richard. “Een mooie uitbreiding van ons regio als dealer van niet alleen New Holland trekkers maar ook oogstmachines. Het Oldambt sluit mooi aan op ons bestaande gebied en kent bovendien veel graanboeren, die bij ons terecht kunnen voor onderhoud en service.” Inge vult aan: “Daarnaast heeft onze familie ook Groningse roots en is het erg leuk om ook in Groningen ons werkgebied uit te breiden.”

Werkgelegenheid

Bij de overname kon het aanwezige personeel gelukkig blijven. “Ze zijn bekend, hebben veel kennis in huis en daar kan nieuw personeel weer van leren.” En dat nieuwe personeel is er al. Er zijn twee nieuwe vaste krachten en een oproepkracht aangenomen. In de werkplaats wordt nog hard gewerkt om deze efficiënter in te richten waardoor de monteurs goed hun werk kunnen doen. Deze monteurs worden jaarlijks bijgeschoold om alle ontwikkelingen goed te volgen. Zowel voor de trekkers, combines en kleinere machines worden werkzaamheden uitgevoerd. “En in de oogstperiodes hebben we uiteraard storingsdiensten, want stilstaan is geen optie.”

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Oldambt

“Wij zijn zelf nog maar kort als bedrijf in het Oldambt actief,” zegt Richard. “Maar we zijn door de gemeente benaderd en hebben bezoek gehad van betrokken ambtenaren. We voelen ons welkom en hopen natuurlijk dat we hier een mooie langdurige relatie met de gemeente opbouwen.”

Heb je nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

Richard: “Zoals al eerder gezegd, stilstaan is geen optie. Dat geldt ook voor startende ondernemers. Probeer je altijd te blijven ontwikkelen. Doe iets wat je leuk vindt en hou je vast aan jouw visie. Hard werken en sta voor hetgeen je doet.” Inge vult aan: “Durf ook risico’s te nemen, wel afgewogen, maar met creatief denken kom je ver.”

De bedoeling was om in december een grootse opening te vieren. De nieuwe verkoopkantoor is namelijk klaar en ook de werkplaats en showroom zijn helemaal af. Inge en Richard hoopten samen met het Midwolda team hun nieuwe klanten en geïnteresseerden het veranderde pand en het assortiment te laten zien. Dit is vanwege de huidige maatregelen uitgesteld. Via de website www.kort.nl en de Facebook-pagina zal de exacte datum kenbaar worden gemaakt. Voor meer informatie over Kort Mechanisatie is ook de website te bezoeken.