Labyrint Westerlee

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het Inge Bakker en Leo Koenen van Labyrint in Westerlee.

Aan de Hoofdweg 94 in Westerlee staat een markant gebouw, de voormalige openbare basisschool FT Venema. Het pand is in maart 2017 officieel gekocht door Inge Bakker en Leo Koenen. Twee mensen uit de zorg die samen een nieuw leven in Groningen wilden opstarten. En woningen wilden aanbieden voor mensen met een lichte beperking. De naam Labyrint was er al snel, je levenspad bewandelen met een doel, de uiteindelijke bestemming.

Woonplan krijgt vorm

Al langere tijd waren Leo (arts en medisch adviseur) en partner Inge (psychiatrie verpleegkundige en CIZ-specialist) op zoek naar een mooie locatie om hun idee om te zetten naar realiteit. Vanuit hun werk zagen ze geregeld dat WLZ cliënten tegen problemen aanliepen om toch redelijk zelfstandig te kunnen wonen. “De overheid heeft de regels zo ingewikkeld gemaakt en er wordt zoveel geschoven met budgetten die eigenlijk gewoon voor de cliënt beschikbaar moeten zijn, dus dachten wij, dat kan anders,” zegt Leo. Toen hun oog op de FT Venemaschool viel in een weekend, er ’s maandags door Inge werd gebeld met de gemeente, ging het ineens heel snel. Die ochtend moest er nog geboden worden èn een plan worden ingediend. Dat plan was er gelukkig al en ongezien heeft Inge een bod uitgebracht. Gelukkig werden zowel het bod als het plan geaccepteerd door de gemeente.

Grote verbouwing

De Venemaschool moest flink worden aangepast om het geschikt te maken voor bewoning. Een jaar lang is er intensief geklust en al die tijd woonde het stel op allerlei plekjes in het gebouw. Het ‘huisje’ waar de kleuters naar school gingen en de directeurskamer is de privéwoning geworden. De oude klaslokalen aan de lange gang zijn verbouwd naar mooie zelfstandige appartementen met comfort zoals dubbele beglazing en vloerverwarming. Maar wel met behoud van de originele glas in lood ramen. Boven de lokalen zijn nog eens twee appartementen gerealiseerd en een B&B kamer die ook door familie van bewoners gehuurd kan worden om bijvoorbeeld een weekendje langs te komen. Op de begane grond is momenteel een rolstoel toegankelijk appartement beschikbaar als B&B. Maar als er een bewoner langskomt die in de groep past, wordt deze natuurlijk weer ingezet als appartement. Achter in het gebouw is een mooie gemeenschappelijke ruimte gekomen waar bewoners als ze dat willen, samen kunnen eten, TV kijken of gamen.

Toekomstbeeld

Het wonen in een kleine woonvorm, veel zelfstandigheid maar wel kunnen terugvallen op 24-uurs zorg wanneer dat gewenst is, blijkt een schot in de roos. In het Labyrint is het ook mogelijk dagbesteding in kleine bezetting te volgen. Hiervoor wordt het oude schoolplein achter nog helemaal aangepast. Er komt een mooi verblijf voor wat boerderijdieren, een kas die deels wordt gebruikt voor de verbouw van plantjes en kruiden en deels ingericht als verblijfsruimte. Er komt een vijver, terras en er is nog de wens om een pipowagen als B&B ruimte erbij te zetten. Met het team van vier vaste ZZP’ers hebben Inge en Leo een duidelijke richting ingeslagen met hun zorg en dagbesteding. Gericht op zelfstandig maar toch samen met elkaar. Met straks kleine daghoreca in de kas en leuke activiteiten, krijgt het gebouw weer een functie waar ook de dorpsbewoners samen kunnen komen. De te realiseren oplaadpunten voor elektrische fietsen en de hele week open, maakt het Labyrint voor toeristen ook een bijzondere pauzeplek.

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Oldambt

“Wij zijn ondernemer geworden vanwege ons idee. En tot nu toe vinden we het prima. De gemeente denkt met ons mee, de mensen en ondernemers in het dorp vinden het leuk dat de school weer een actieve bestemming heeft gekregen. En door zelf open te zijn verneem je dat mensen geïnteresseerd zijn in wat we doen.”

Hebben jullie nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

“Sta vooral achter je passie en ga ervoor, blijf doorzetten want je zult soms vallen maar juist opstaan en weer doorgaan. Vraag hulp en ga samen werken met andere mensen.”

Wilt u meer informatie over het Labyrint? Kijk dan op www.labyrintwesterlee.nl