Er zijn verschillende maatregelen om de getroffenen uit het aardbevingsgebied financieel tegemoet te komen. Hieronder vindt u een opsomming van deze maatregelen:
Waardedalingsregeling
Vanaf 1 januari 2021 kunnen inwoners uit Oldambt een aanvraag indienen voor de Waardedalingsregeling bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). De Waardedalingsregeling vergoedt de financiële schade die is ontstaan doordat een woning minder waard is geworden of minder hard in waarde is gestegen door de gaswinning. In Oldambt gaat het om een vergoeding van 2,7 procent van WOZ-waarde van de woning op 1 januari 2019 of de verkoopprijs van de woning. De Waardedalingsregeling is bedoeld voor inwoners uit de postcodegebieden 9942 (’t Waar), 9943 (Nieuw Scheemda) en 9944 (Nieuwolda) die tussen 16 augustus 2012 (de dag van de aardbeving bij Huizinge) en 1 januari 2019 eigenaar zijn of zijn geweest van een woning.
De vergoeding die wordt toegekend is eenmalig en volledig. Dat betekent dat u maar één keer een vergoeding kunt krijgen voor de waardedaling van uw woning. Het is echter een misverstand dat u daarna geen schademeldingen meer mag doen. Wie dus een vergoeding aanvraagt voor waardedaling, kan daarna ook nog een vergoeding aanvragen voor materiële of immateriële schade.
Ga naar de website van IMG voor meer informatie over de Waardedalingsregeling
Smartengeldregeling (nog niet gestart)
Met de Smartengeldregeling kan het IMG straks onder bepaalde voorwaarden immateriële schade vergoeden van gedupeerde Groningers. Het gaat daarbij om emotionele schade die is ontstaan door de gaswinningsproblematiek. De Smartengeldregeling start in het eerste kwartaal van 2021.
Ga naar de website van IMG voor meer informatie over de Smartengeldregeling
Koopinstrument
Het Koopinstrument is bedoeld voor woningeigenaren in de kern van het aardbevingsgebied die moeite hebben om hun huis te verkopen. Er zijn jaarlijks twee aanvraagrondes voor het Koopinstrument: een ronde in maart en een ronde in september. Om in aanmerking te komen voor het Koopinstrument geldt een aantal voorwaarden. Het Koopinstrument is namelijk alleen bedoeld voor woningen in de kern van het aardbevingsgebied. In Oldambt gaat het om de postcodes 9942 (’t Waar), 9943 (Nieuw Scheemda) en 9944 (Nieuwolda).
Ga naar de website van NCG voor meer informatie over het Koopinstrument
Nieuwbouwregeling
Bent u van plan om uw nieuwbouwwoning aardbevingsbestendig te bouwen? Dan kunt u via de Nieuwbouwregeling financiële ondersteuning aanvragen. De Nieuwbouwregeling wordt sinds 1 juli 2020 niet meer uitgevoerd door de NAM, maar door de Nationaal Coördinator Groningen.
Ga naar de website van NCG voor meer informatie over de Nieuwbouwregeling
Waardevermeerderingsregeling
De Waardevermeerderingsregeling is een subsidieregeling voor huiseigenaren met erkende aardbevingsschade die hun woning energiezuinig willen maken. U kunt deze subsidie aanvragen voor verschillende energiebesparende en energieopwekkende maatregelen. Per adres kan de subsidie oplopen tot maximaal 4.000 euro.
Ga naar de website van NCG voor meer informatie over de Waardevermeerderingsregeling
Energiebesparing aardbevingsbestendig huis
Woningeigenaren met een getekende versterkingsovereenkomst kunnen subsidie aanvragen om hun woning te verduurzamen. De subsidie kan oplopen tot 7.000 euro.
Subsidie voor versterken in eigen beheer
Sinds 1 oktober 2020 is er een nieuwe subsidieregeling voor inwoners van het aardbevingsgebied die de versterking van hun woning of gebouw liever in eigen beheer willen uitvoeren. De subsidie is alleen bedoeld voor eigenaren die een versterkingsadvies van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) hebben ontvangen. Eigenaren kunnen subsidie aanvragen voor de voorbereiding en de uitvoering van de versterking. Ook voor tijdelijke huisvesting en de financiering van de afwerking en inrichting van een gebouw kan subsidie worden aangevraagd.
Ga naar de website van NCG voor meer informatie over de subsidie voor versterken in eigen beheer
Regeling Arbiterprocedure
Woningeigenaren met aardbevingsschade die hun zaak aan de Arbiter Bodembeweging hebben voorgelegd of de Arbiterprocedure hebben doorlopen, kunnen de daarvoor gemaakte kosten terugvragen via provincie Groningen. Het gaat hierbij om kosten voor juridische of bouwkundige ondersteuning tijdens het proces bij de Arbiter of de opvolging ervan door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het maximaal terug te vragen bedrag is 1900 euro.
Ga naar de website van provincie Groningen voor meer informatie over de Regeling Arbiterprocedure
Agroloket
Heeft u een agrarisch bedrijf en heeft u vragen over de versterking van uw (bedrijfs)gebouwen? Dan kunt u terecht bij het Agroloket van NCG. De medewerkers van het Agroloket kunnen met u meedenken, informatie geven en u in contact brengen met andere organisaties die u kunnen helpen of ondersteunen.
Ga naar de website van NCG voor meer informatie over het Agroloket
Maatregelen voor monumenteigenaren
Bent u eigenaar van een monumentaal of karakteristiek gebouw en op zoek naar een subsidie, (financiële) regeling of ondersteuning en advies bij de instandhouding van uw gebouw? Dan kunt u terecht bij NCG of bij het Erfgoedloket Groningen.
- Ga naar de website van NCG voor meer informatie over subsidies voor monumenteigenaren
- Ga naar de website van Erfgoedloket Groningen voor meer informatie over de instandhouding van uw gebouw
Maatregelen voor ondernemers
Om ondernemers en bedrijven in het aardbevingsgebied te compenseren voor de overlast door aardbevingen zijn verschillende regelingen en subsidies opgesteld. Daarnaast zijn er ook reguliere regelingen die kunnen helpen bij financiële moeilijkheden.
- Ga naar de website van NCG voor een overzicht van subsidies en regelingen voor ondernemers
- Ga naar de pagina over ons Ondernemersloket voor een overzicht van financiële regelingen vanuit de gemeente