Manske Mulder Verkoophallen Westerlee

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het aan Jan Mulder, eigenaar van Manske Mulder Verkoophallen in Westerlee

Al 45 jaar een begrip in Oost Groningen en ver daar buiten, dat zijn de verkoophallen van Manske Mulder aan de Tranendallaan in Westerlee. De slogan op de website zegt het: ‘Wat wij niet hebben, heeft u niet nodig.’ In de drie grote loodsen is werkelijk van alles te vinden. Nieuwe en gebruikte goederen, al dan niet gerepareerd of gereviseerd. De ene keer een grote partij tuingereedschap of elektronica en de andere keer kwastensets of mooie meubels. Een interessante partij vindt al gauw de weg naar Manske Mulder.

Jan Mulder is de spil in de zaak. “Het vak is me van jongs af aan aangeleerd, als tiener hielp ik mijn vader al mee. Maar je moet het ook in je hebben. Zien en aanvoelen waar handel in zit. Mijn moeder was de duizendpoot. Helpen in de zaak, de boekhouding, kinderen opvoeden en altijd eerlijk bezig zijn met oog voor andere mensen. Haar motto was, wie heeft die geeft, wie niet geeft, is niet waard dat ‘ie leeft. Ze was een wijze vrouw.” Het netwerk van Jan is erg groot. De handel komt werkelijk overal vandaan, maar gaat ook overal naar toe. “We hebben vaste afnemers uit verschillende Europese landen. Die komen hier met een lege vrachtwagen en gaan met een volle weer op pad. In de afgelopen decennia heb ik zo veel gezien en mee gemaakt, kan er wel een boek over schrijven.” De verhalen en anekdotes die Jan gaande het gesprek vertelt zijn werkelijk zo divers dat het een dik boek zou worden. Klanten waar inboedels moeten worden opgehaald of bijzondere klanten in de zaak. Handelaren die in benarde situaties Jan als reddende engel bellen, maar omgekeerd ook. “Wij hebben ook moeilijke tijden gehad, waarbij we echt 7 dagen in de week keihard moesten werken om ons hoofd boven water te houden. In die tijd had ik dan dankzij fijne connecties de mogelijkheid om toch door te gaan met de zaak. En zo doe ik dat nu weer bij anderen, samen elkaar helpen.”

De goederen die Manske Mulder verkoopt gaan naar mensen van allerlei pluimage. “Dat maakt dit vak ook zo uniek en bijzonder. Bij ons komt iedereen om een pot verf, schroeven, die sterke overall of lekkere metworst te halen. Een dosis mensenkennis en humor is dan ook wel nodig.” Alleen is de zaak uiteraard niet draaiend te houden. “Gelukkig is mijn vrouw Mientje ook helemaal bij de zaak betrokken. Samen met haar en zo veel extra handen hebben we hier een unieke plek gecreëerd. We zijn het niet altijd overal over eens, maar komen er wel samen uit. Net als met de klanten. We zijn er voor de klanten om oplossingen te bedenken in plaats van problemen te laten voor wat ze zijn.” Die extra handen valt ook op bij Manske Mulder. Het is een komen en gaan van mensen die betrokken zijn bij het bedrijf. “Mijn zus heeft hier heel lang patat gebakken, zo konden klanten en degene die hier helpen even gezellig op het terras wat eten. Nu met de Corona houden we uiteraard afstand, houden ook wij rekening met de RIVM maatregelen. Maar onze klanten denken gelukkig ook goed mee.”

Hoe lang blijft Manske Mulder nog bestaan?

“Normaal zou ik nog 5 jaar tot mijn pensioen door gaan. Het vak blijft leuk, al zijn we nu nog 4 dagen in de week open, die vrije dagen zijn ook fijn. Onze zoon en dochter willen niet door en dat begrijpen we. Het mooiste zou zijn dat iemand het over gaat nemen. En anders wordt het leegverkopen.”

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Westerlee?

“Eerlijk is eerlijk, de gemeente Scheemda en wij waren niet de beste vrienden. Maar de samenwerking met de gemeente Oldambt is prima. We laten elkaar in elkaars waarde en dat werkt goed. Pieter Smit was hier ook altijd vaste klant. Kwam gewoon in zijn joggingbroek wat halen.”

Heb je nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

“Eerlijk zijn en vertrouwen opbouwen bij je leveranciers en afnemers. Draai je bedrijf zonder totale financiële afhankelijkheid, zorg voor een buffer. Hard werken en flexibel zijn met een flinke dosis mensenkennis en niet op één paard wedden. Blijf divers en zorg dat je goed bent voor de mensen om je heen, eenieder moet wat hebben en zo kun je elkaar samen helpen.”

Meer informatie over Manske Mulder Verkoophallen staat op de website www.manskemulder.nl of de facebookpagina