Rijbewijs, vernieuwen

Als uw rijbewijs bijna verloopt, is het tijd om uw rijbewijs te verlengen. Op uw rijbewijs staat tot wanneer het geldig is. Vraag uw nieuwe rijbewijs op tijd aan, want het is niet meteen klaar.

Nieuwe rijbewijzen zijn meestal 10 jaar geldig. Soms is een rijbewijs korter geldig. Bijvoorbeeld als u uw vrachtwagenrijbewijs wilt verlengen. Of als u ouder bent dan 65 jaar.

Bent u geslaagd voor een nieuwe categorie? Bijvoorbeeld voor uw motorexamen, terwijl u al een autorijbewijs heeft? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Op uw nieuwe rijbewijs komt de nieuwe categorie erbij. Pas met uw nieuwe rijbewijs mag u dan ook met een motor de weg op.

Is uw rijbewijs beschadigd? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan. Geldt een medische beperking of een zwaardere categorie voor uw rijbewijs? Dan is het vervangende rijbewijs tot dezelfde datum geldig als uw oude rijbewijs.

Als uw rijbewijs vermist is, hoeft u met ingang van 15 juni 2016 geen aangifte meer te doen bij de politie. U kunt dan terecht bij de gemeente voor het tekenen van een verklaring van vermissing. Daarna kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen. Voor de identiteitsvaststelling adviseren wij u om een ander geldig legitimatiebewijs (paspoort of Nederlandse identiteitskaart) mee te nemen. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie. Kijk voor meer informatie bij Rijbewijs, verloren of gestolen.

Code 95 verplicht voor beroepschauffeurs

Burgers die beroepschauffeur willen blijven, moeten uiterlijk 10 september 2016 een geldige code 95 op het rijbewijs hebben staan voor de C-categorieën. Om deze code 95 te krijgen moeten zij 35 uur nascholing volgen, waarvan minimaal 7 uur praktijk.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de volgende website: https://www.cbr.nl/nl/beroepsexamens/nl/code-95-behouden.htm

Code 95 voor de categorie D is al verplicht.

Fraude wordt streng aangepakt

Misbruik van identiteitsdocumenten is verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Iemand zou deze documenten kunnen gebruiken om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen controleren wij uw melding van vermissing of diefstal. Bij vermoeden van misbruik of fraude verwijzen wij u door naar de politie voor nader onderzoek.

Categorie T

Op 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw rijbewijs krijgt u automatisch categorie T bijgeschreven als:

 • uw rijbewijs B is afgegeven voor 1 juli 2015
 • u op het moment van de aanvraag 18 jaar of ouder bent
 • de categorie B op uw rijbewijs niet ongeldig is verklaard

Lees eventueel ook de informatie bij 'Trekkerrijbewijs'.

 

 

Voor dit product kunt u direct online een afspraak maken:

Afspraak maken.

U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag. Verder heeft u nodig:

 • uw geldige identiteitsbewijs
 • uw oude rijbewijs
 • een kleurenpasfoto die goed lijkt (zie ook 'Pasfoto, richtlijnen')

Bent u (ex)militair en heeft u een geldig militair rijbewijs? En wilt u een burgerrijbewijs aanvragen? Neem dan ook mee:

 • verklaring van geschiktheid (deze vraagt u eerst aan bij het CBR)

 

Tarieven rijbewijs voor 2019:

 • voor het aanvragen van een rijbewijs: € 39,75
 • extra bij spoedlevering: € 34,10
 • extra bij Gezondheidsverklaring: € 39,30

 

Na 5 werkdagen kunt u het nieuwe rijbewijs ophalen. Heeft u het rijbewijs sneller nodig? Het is mogelijk een rijbewijs met spoed aan te vragen. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen.

U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs op te halen.

U krijgt het nieuwe rijbewijs pas nadat het rijbewijs waarvoor de verlenging of uitbreiding geldt, is ingeleverd.

 

Wilt u uw rijbewijs vernieuwen, hou dan rekening met het volgende:

 • Heeft u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus? Dan moet u eerst medisch gekeurd worden (categorie C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E of DE).
 • Een nieuw rijbewijs voor vrachtwagen of bus is maximaal 5 jaar geldig.
 • Bent u tussen de 65 en 70 jaar oud? Dan is uw nieuwe rijbewijs geldig tot u 75 wordt.
 • Bent u tussen de 70 en 75 jaar oud? Dan is uw nieuwe rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
 • Vanaf 75 jaar wordt u medisch gekeurd als u uw rijbewijs wilt vernieuwen.
 • Na een medische keuring kan het CBR beslissen dat uw rijbewijs korter geldig is dan normaal, bijvoorbeeld 1 jaar. U ontvangt hierover een brief.

 

U vraagt uw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat.