Veiligheidsregio Groningen start campagne ‘Eerste Hulp Ben Jij’

Veiligheidsregio Groningen startte onlangs een nieuwe campagne risicocommunicatie. Met ‘Eerste Hulp Ben Jij’ wil de veiligheidsregio Groningers informeren over risico’s in onze provincie en hoe je je hierop kan voorbereiden. Samen met gezin, buurtgenoten of collega’s. Thuis, in de wijk, op je werk of op school. Want bij een noodsituatie zijn mensen altijd eerst op zichzelf aangewezen. En voorbereid zijn draagt bij aan een veilig en gezond Groningen.

De campagne helpt mensen zich voor te bereiden op een noodsituatie, zodat ze zichzelf en anderen kunnen helpen. Want in tijden van nood helpen mensen elkaar. Wij hebben in Nederland fantastische hulpdiensten, maar die zijn niet dírect ter plaatse.  Eerste Hulp Ben Jij (EHBJ) is hiervan het resultaat.

Verschillende risico’s

Er kan sprake zijn van verschillende risico’s: bij een aardbeving, stroomuitval, een overstroming, brand of een cyberaanval ben jij de eerste hulp. Je kan iets doen om het risico te verkleinen. En je kunt je voorbereiden op wat je moet doen als het je onverhoopt overkomt. Wat zit er bijvoorbeeld in een noodvoorraad? Wat doe je als je plotseling je huis moet verlaten? Wat doe je als je de sirene in je wijk hoort? En wat kun je in deze situaties voor een ander betekenen, iemand die misschien wat extra hulp nodig heeft? Denk erover na, praat erover met elkaar en ga samen aan de slag. Want de eerste hulp ben jij!

Samen met inwoners

De kracht van EHBJ ligt in lokale samenwerking. Met bewoners, dorp- en wijkverenigingen, de  gemeente, maar ook bijvoorbeeld met het Rode Kruis. Op initiatief van dorp- of wijkverenigin-gen biedt de veiligheidsregio EHBJ-buurtbijeenkomsten te organiseren. Om met inwoners te praten over de risico’s in hun buurt, over EHBJ en ze op weg te helpen met het EHBJ-buurtplan.

Gezamenlijk initiatief

EHBJ is een initiatief van Veiligheidsregio Groningen en partners, waaronder de Groningse gemeenten. De campagne is mogelijk gemaakt door het Nationaal Programma Groningen.

Kijk voor meer informatie op www.ehbj.nl