OKO Dialoog- en Inspiratiesessie

voor professionals die werken met jongeren van 12 t/m 18 jaar

Datum: 10 oktober 2024

Tijd: 13:00 – 17:00 uur (inloop vanaf 12:30 uur, hapje en drankje vanaf 17:00 uur)

Locatie: HarbourClub Winschoten, Havenkade-West 3, Winschoten

Aanmeldenexterne-link-icoon

Op donderdag 10 oktober houden we een Dialoog- en Inspiratiemiddag vanuit het programma Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) Oldambt. Hiervoor nodigen we tal van betrokkenen uit van organisaties die actief zijn in het Oldambster maatschappelijke veld zoals scholen, maatschappelijk werk, jongerenwerk, politie en gemeentelijke vertegenwoordigers uit de verschillende betrokken beleidsvelden rondom jongeren. OKO zet in op meer perspectief voor onze jongeren uit Oldambt.

Resultaten Gezondheidsmonitor Jeugd

Tijdens deze middag worden de resultaten gedeeld van de Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD Groningen die door 2e- en 4e-klassers is ingevuld. De resultaten laten zien dat de mentale gezondheid van jongeren onder druk staat. Veel jongeren ervaren stress en hebben psychische klachten. Ook alcoholgebruik, roken en vapen komen veel voor onder jongeren. Rikstje Wiersma (Epidemioloog) en Aly Reezigt (Jeugdverpleegkundige) lichten de bevindingen toe. Er is uitgebreid ruimte om van gedachten te wisselen over wat er opviel in de resultaten en waar we mee aan de slag zouden moeten.

Spreker Jelle Jolles: Het tienerbrein

Waarom is een tiener het ene moment ongeïnteresseerd en het volgende super gemotiveerd? Hoe komt het dat slimme leerlingen soms zulke domme dingen doen? Jelle Jolles, hoogleraar in de Neuropsychologie en auteur van de bestsellers 'Het Tienerbrein' en 'Leer je kind kennen', deelt nieuwe inzichten over de ontwikkeling van het tienerbrein. Ontdek waarom tieners 'werk in uitvoering' zijn en hoe we hen kunnen helpen hun volledige potentieel te bereiken. Leer hoe we een omgeving kunnen creëren waarin elke jongere kan groeien - cognitief, sociaal, emotioneel én fysiek. Jelle Jolles bespreekt praktische manieren om tieners te steunen, te sturen en te inspireren.

Workshops

Tot slot kun je kiezen uit 2 workshops:

Workshop 1: "Het is ook altijd dezelfde die ik moet waarschuwen"

Heb jij ook te maken met jongeren die je steeds moet corrigeren? Vraag je je weleens af waarom sommige kinderen zo moeilijk te bereiken zijn? Ontdek hoe je verder kunt kijken dan het gedrag! In deze eye-opening workshop neemt Bart Heeling, ervaren onderwijsprofessional en auteur, je mee in de wereld van traumasensitief onderwijs. Leer hoe je:

  • je onbewuste oordelen herkent;
  • met compassie reageert op uitdagend gedrag;
  • een veilige leeromgeving creëert voor álle leerlingen.

Bart put uit zijn rijke ervaring in het cluster 4 onderwijs en deelt praktische inzichten die direct toepasbaar zijn. Na deze workshop zult je je niet meer afvragen "Wat is er mis met jou?", maar "Wat heb jij meegemaakt?"

Workshop 2: “Hoe krijg je ouders in beweging?”

Worstel jij met het betrekken van ouders bij de ontwikkeling van hun kinderen? Wil jij weten hoe je ouders kunt motiveren om actief deel te nemen aan schoolactiviteiten?

In deze interactieve workshop leer je:

  • effectieve strategieën om ouders te activeren;
  • hoe jouw eigen gedrag dat van ouders beïnvloedt;
  • praktische tips gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Peter de Vries, voormalig leraar en auteur van ‘Ouderbetrokkenheid 3.0’, deelt zijn waardevolle inzichten en ervaringen. Ontdek wat wel en niet werkt in de samenwerking met ouders.

Het belooft een inspirerende en verbindende middag te worden. Ben jij er ook bij?

Stuur deze uitnodiging gerust door naar collega’s voor wie je denkt dat dit programma interessant is, ze zijn van harte welkom! 

Aanmelden kan via deze linkexterne-link-icoon