Oldambt positief over vroegsignalering van financiële problemen
Vanaf dit voorjaar heeft de gemeente Oldambt haar vroegsignaleringsaanpak versterkt. De eerste resultaten zijn positief en stemmen hoopvol. Op de internationale dag van uitroeiing van armoede vragen we hier aandacht voor.
Begin 2024 heeft gemeente Oldambt erop ingezet om de vroegsignaleringsaanpak nog krachtiger te maken. We doen dit in samenwerking met twee projectleiders van de Gemeentelijke Kredietbank Drenthe. De signalen die we ontvangen van vaste lastenpartners, worden beter geanalyseerd en gefilterd. Op basis van de analyse van signalen bepalen we wat de beste manier is om contact te leggen met de inwoner die een (beginnende) achterstand heeft. Dit kan variëren van een brief of een telefoontje tot een huisbezoek. Doel hiervan is dat inwoners die er zelf (even) niet uitkomen met hun geldzaken, verschillende vormen van hulp kunnen krijgen, zodat financiële problemen niet verergeren.
Het Vroeg-Erop-Af team
Huisbezoeken worden afgelegd door het Vroeg-Erop-Af team. Het team bestaat uit een goede mix van sociaal-maatschappelijke begeleiding, specialistische financiële hulpverlening en ervaringskennis.
De eerste resultaten van de vernieuwde vroegsignaleringsaanpak zijn hoopgevend te noemen. De projectleiders hebben al in meerdere gemeenten de implementatie van de Vroegsignalering begeleid. Zij vinden het opvallend hoeveel er gereageerd wordt op de brieven die de gemeente stuurt. Niet iedereen heeft hulp van buitenaf nodig of wil ook daadwerkelijk geholpen worden. Soms duurt het ook even voor de hulp van het Vroeg-Erop-Af team wordt geaccepteerd. De VKB en vrijwilligersorganisaties zien zeker een toename van het aantal hulpvragen.
Gert Engelkens, wethouder armoedebestrijding en schuldhulpverlening: ‘Ik ben heel blij met de ontwikkelingen in het project "Vroeg erop af". Onze ambitie als gemeente is te voorkomen dat onze inwoners terecht komen in een situatie met grote schulden. In een vroeg stadium bereiken wij nu onze inwoners met beginnende schulden en over het algemeen waarderen de Oldambtsters de door de gemeente aangeboden hulp. Het persoonlijk contact lijkt goed te werken. Dit is een mooie start, maar we zijn er nog lang niet. Armoedebestrijding en schuldenproblematiek verdient in Oldambt een structurele aanpak!’
Aanpak vroegsignalering
Vroegsignalering moet er toe leiden dat beginnende financiële problemen op tijd worden opgepakt, waardoor ze niet verder escaleren. Dat dat in de praktijk ook zo werkt, is onder andere te merken aan de aangezegde woningontruimingen, waarin een duidelijke afname waarneembaar is.
Ondertussen staat de doorontwikkeling van de Vroegsignalering niet stil en wordt er nagedacht om de aanpak nog slimmer en effectiever te maken. Zo wordt er binnen de vroegsignalering nu ook gericht aandacht besteed aan jongeren van 18-25 jaar, die schulden aan het opbouwen zijn bij zorgverzekeraars (waar bij veel jongeren de schuldenproblematiek begint).
Daarnaast worden ook particuliere verhuurders zoveel mogelijk aangemoedigd om huurachterstanden te melden bij de gemeente. In tegenstelling tot de woningbouwverenigingen, is deze groep verhuurders zich er niet altijd van bewust dat zij vanuit de wet de verplichting hebben om huurachterstanden te melden.
Alles met elkaar lijkt de gemeente met de versterking van haar vroegsignalering op de goede weg te zijn in het bestrijden van schuldenproblematiek onder haar inwoners.
Achtergrond
Sinds 1 januari 2021 zijn gemeenten verplicht om inwoners een hulpaanbod te doen als zij een signaal ontvangen dat de inwoner een achterstand heeft in het betalen van vaste lasten.
Daarnaast zijn vaste lastenpartners (verhuurders, zorgverzekeraars en energie- en waterbedrijven) verplicht om achterstanden in de betalingen te melden bij de gemeenten.
Gemeente Oldambt zoekt hierin de samenwerking met de GKB (Gemeentelijke Kredietbank Drenthe), de VKB (Volkskredietbank), Sociaalwerk Oldambt en vrijwilligersorganisaties zoals Schuldhulpmaatje, Leger des Heils en Humanitas.