Oldambt start met elektrische onkruidbestrijding

07 april 2023
Algemeen

De gemeente Oldambt gaat gebruik maken van een milieuvriendelijke en elektrische onkruidbestrijder op 29 locaties in Oldambt. Er is een demo geweest bij de Beersterplas in Beerta met de machine genaamd Zasso Xpower. De gemeente zet de machine in ter bestrijding van de Japanse duizendknoop. De plant staat er om bekend grote schade te veroorzaken aan gebouwen, wegen en dijken.

Japanse duizendknoop

Wethouder groenbeheer Jurrie Nieboer legt uit: “In Oldambt ondervinden we veel hinder van exoten als de Japanse duizendknoop en de berenklauw. Deze exoten zorgen voor veel schade en onveiligheid. Ik ben blij dat wij als één van de eerste gemeenten in Nederland deze exoten elektrisch en milieuvriendelijk bestrijden met de Zasso Xpower.”

Proces

Door middel van elektrocutie maakt de Zasso Xpower de Japanse duizendknoop van blad tot wortel kapot. De eliminatie van onkruid loopt op tot 98 procent met de methode van E-weeding. Voor effectieve bestrijding moet een locatie 2 á 3 keer per jaar behandeld worden. De machine is niet schadelijk voor kabels, leidingen en wegen. Ook insecten ervaren minimale belasting door de bestrijdingsunit. 

Over de nieuwe machine

De machine van Weed Free Service bestaat uit een elektrische bestrijdingsunit aan een draaiarm. De combinatie kan vanaf één plek 8 meter aan onkruid elimineren door middel van 8000 volt. Op dit moment draait het werktuig op groene diesel, in de toekomst op waterstof. Voor gebieden vanaf 100 m2 maakt de gemeente Oldambt gebruik van de Zasso Xpower. Kleinere gebieden worden aangepakt met handmatige elektrische apparaten.