Oldambt zet opknapbeurt Sterrebos na broedseizoen door

28 maart 2023
Algemeen

De gemeente is sinds een aantal jaren bezig met groot onderhoud in het Sterrebos. De essen in het bos hebben last van essentaksterfte en kastanjes en eiken komen in verdrukking door andere bomen. Om het bos gezond te houden, snoeit de gemeente de bomen en in ernstige gevallen haalt de gemeente de bomen weg. Hierbij houdt Oldambt zich aan de herplantplicht.

Weersomstandigheden

Afgelopen winter was er sprake van veel regenval. Vanwege de kleigrond in het Sterrebos, kan het water niet goed wegzakken. Dit veroorzaakt een natte bodem. Voor de opknapbeurt in het Sterrebos maakt de gemeente gebruik van machines. Door de natte grond kunnen de machines niet ingezet worden en om deze reden wacht Oldambt op gunstigere omstandigheden.

Om het bos niet te beschadigen, zet de gemeente de werkzaamheden voort in september. Dit om de dieren in het Sterrebos niet te storen. Ondertussen worden er al wel nieuwe bomen herplant, die minder gevoelig zijn voor essentaksterfte.

Over het Sterrebos

Het Sterrebos, ook wel Winschoter bos genoemd, is een monumentaal wandelbos dat bestaat uit twee delen. De tunnel (gebouwd in 1836) verbindt de delen met elkaar. Het bos bevat essen, eiken, beuken, lindes, kastanjebomen en esdoorns en er groeien diverse struiken.