Omta Nieuwolda

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat?

Wij vroegen het aan Jos en Stientje Omta, die al 43 jaar ondernemer zijn in Nieuwolda.

Custom made, maar dan oet ’t Hamrik

Omta is gevestigd aan de Hoofdstraat in Nieuwolda. Een opmerkelijk en van binnen verrassend groot pand. Jos en Stientje zijn al in 1977 begonnen. Eerst met Jos zijn broer Addie en vrouw, vanaf 1990 ging het echtpaar samen door. Hard werken en ondernemen is Jos met de paplepel ingegeven vanaf de boerderij op ’t Hogeland. Jos had ervaring opgedaan bij Lok Techniek en Gerlok tuin- en parkmachines. In hun eigen pand moesten deze ervaringen worden samengevoegd, auto’s, tuinmachines, gazonmaaiers, schoffels, tuinzaad en tuinmaterialen. Voor klanten uit de omgeving werden machines aangepast. “Een hooischudder veranderen of een rietmaaier maken, in overleg maakten we alles naar de wens van de klant,” zegt Jos glunderend. “We zeggen wel eens, dat was al custom made, maar dan oet ’t Hamrik. En moest iets met spoed af, dan werkten we gewoon op zaterdagavond of de hele zondag door.” Toen er mogelijkheden waren om aangrenzende percelen bij te kopen, werd het bedrijfspand gebouwd zoals het er nu bij staat.

Stientje startte met de verkoop van huishoudelijke producten en speelgoed vanuit het winkelpand. Tot 2001 verkocht ze ook mooi porselein, bloemen en planten. “De inkoop was vaak op woensdag, met zoon Jelte op pad, die vond vooral het speelgoed inkopen altijd erg leuk.” Daarnaast doet ze de administratie en regelt onderdelen, maar helpt als het moet ook mee in de werkplaats. Olie controleren en bijvullen draait ze haar hand niet voor om.

Een sociaal bedrijf

Omta heeft als bedrijf verschillende gemeentes meegemaakt. Jos is altijd actief naar buiten getreden als ondernemer en voor ondernemers. “Helaas werd met het steeds groter worden van de gemeente, de afstand ook steeds groter. Het gevoel heerst dat de gemeente de ondernemers wat minder weet te waarderen. Ook hadden we een actieve handelsvereniging, maar deze is door te weinig ondernemers in ons dorp, opgedoekt.” Omta staat binnen de gemeente bekend als een sociaal bedrijf.  “Vanuit de LTS in Winschoten hebben we heel wat leerlingen in het bedrijf gehad. Ze bleven vaak daarna als weekend- of vakantiehulp. Snuffelstages worden gevolgd, maar ook hebben we een Syriër en Irakees geholpen.” Dat deze hulp niet alleen bij het bijbrengen van een vak bleef, weten niet zo veel mensen. “We hebben ze op allerlei gebieden gesteund zodat ze hier een beter leven konden opbouwen, maar ach, dat doe je. Net als dat we jaren voor de zaak een tuinstoel hadden staan, speciaal voor dorpsbewoner Sam. Dat was zijn stoel, kon hij toch een rondje maken, bij ons even uitrusten.”

Is er veel veranderd als ondernemer in de afgelopen jaren?

“Wij zijn gestopt met de fietsen en auto’s. De tuin- en parkmachines gaat het nu om. Echt last van het internet hebben we niet, wij zijn van mening dat een gedegen advies het beste persoonlijk wordt gegeven hier in de zaak. En dat is precies waarom wij het nog steeds zo leuk vinden. We doen graag een stapje extra voor onze klanten en hebben dan ook veel trouwe klanten.” Op de vraag hoe lang ze nog doorgaan en of de zaak wordt voortgezet, valt even een korte stilte. “Het is nog niet noodzakelijk, we doen het nog met plezier. Maar er zijn al wel opties voor de toekomst.”

De coronacrisis vergt ook veel van ondernemers, hebben jullie daar last van?

“Eigenlijk hebben wij, op dit moment, nog niet echt veel last van de crisis. Het gras groeit gewoon door dus de machines worden verkocht en hebben nog steeds onderdelen en onderhoud nodig. De showroom is 600m2 waardoor de klanten ruimschoots afstand van elkaar en ons kunnen houden. We hebben wel voor de balie wat extra materiaal neergezet om ook daar wat meer afstand te scheppen en volgen uiteraard de overige maatregelen.”

Hebben jullie tips voor startende ondernemers?

“Wees enthousiast in wat je doet. Besef dat je er alleen komt door heel hard te werken, soms wel 6 tot 7 dagen in de week. Maak een goede keuze in de producten die je verkoopt en ken je product. Wij vinden eerlijk en oprecht zakendoen heel belangrijk, maar wel ervoor zorgen dat de handel altijd door moet.”

Voor informatie over Omta kunt u langskomen op Hoofdstraat 28-30 in Nieuwolda of via (0596) 54 18 20.