Ondernemer zijn in een dorp

Ondernemer zijn in een dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het aan Harry van Boven van Venema Finsterwolde (Voordeeljeans.nl) in Finsterwolde.

We stappen de winkel binnen. Het eerst wat opvalt is de kleurrijke zomercollectie en de koffietafel in de winkel. ‘Iedereen kan hier een kopje koffie of thee drinken. Ben je met je vrouw mee, maar vind je winkelen niet zo leuk, dan kun je aan de “stamtoafel” plaatsnemen’, vertelt Harry. Het is een komen en gaan in de winkel. De een komt voor een spijkerbroek, de andere voor een mooi bloesje en weer een ander komt een praatje maken. ‘Het kan hier allemaal. Ik denk ook dat hier het succes in zit. Het is hier gewoon gezellig winkelen, met een praatje en een goed kledingadvies. We richten ons speciaal op jeans voor heren en dames en hebben alle voordelige merken, maten en lengtes beschikbaar. Daar zit onze kracht’.

In de winkel hangt een landkaart met de tekst: “Wie binnen nait nijsgiereg, mor wie maggen groag alles waiten! Prik je woonplaats op onze kaart!” Harry: ‘Onze klanten komen overal vandaan. Een piek zien we in onze regio maar ook daarbuiten uit Friesland en Drenthe, maar ook uit de rest van Nederland komen ze onze winkel bezoeken of doen ze een bestelling via onze webshop. En zelfs in Duitsland en België kennen ze Venema Finsterwolde via Voordeeljeans.nl. Veel gaat via via, maar ook onze Facebook pagina loopt goed en hierdoor krijgen we steeds meer bekendheid. We hadden laatst een jongen van rond de 13 jaar in de winkel. Hij moest van zijn moeder een spijkerbroek halen bij ons en hij was wat onzeker. Een grote jongen voor zijn leeftijd en eigenlijk niet zo’n zin in winkelen. We hadden snel een passende broek voor hem gevonden, maar hij ging pas uren later terug naar huis. Hij vond het zo gezellig, dat hij uren aan de stamtoafel zat te kletsen. Het voelt bij ons eigenlijk een beetje als thuis, maar dan met een uitgebreide collectie aan jeans en bovenkleding.’

Meer weten over ondernemen in kleine dorpen? Hou de Oldambtster van september in de gaten…