passport iconPaspoort

Beschrijving

Let op: vraagt u aan voor een minderjarige lees dan eerst het tabblad 'voorwaarden'.

Een paspoort is een reisdocument waarmee u naar andere landen in de wereld kunt reizen. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Daarnaast is het paspoort een identificatiemiddel in Nederland. De identificatieplicht geldt voor personen vanaf 14 jaar. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen. Ook kinderen onder de 14 jaar moeten daar een identiteitsbewijs bij zich hebben.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Staat uw kind bijgeschreven in uw paspoort? Deze bijschrijving is niet meer geldig. Uw paspoort blijft gewoon geldig, dus u kunt er zelf nog wel mee reizen. Gaat u op reis met uw kind? Lees de informatie bij 'Reizen met kinderen'.

Als u 18 jaar of ouder bent, is uw paspoort 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is het paspoort 5 jaar geldig. Let op: heeft u voor 10 maart 2014 uw paspoort aangevraagd? Dan is uw paspoort 5 jaar geldig. In uw paspoort staat tot welke datum het geldig is.

Er is ook een Nederlandse identiteitskaart. Hiermee kunt u alleen binnen een deel van Europa reizen. Een identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort. Wilt u weten welk reisdocument het beste bij u past? Lees dan ook de informatie over de Nederlandse identiteitskaart.

Denkt u dat iemand misbruik wil maken van uw identiteit? Of bent u al slachtoffer geworden van identiteitsfraude? Doe dan meteen aangifte bij de politie. U heeft het proces-verbaal van de politie en een verklaring van vermissing nodig om bij de gemeente een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen.

Meer informatie:

Meer informatie op Rijksoverheid.nl 

Voorkom fraude met uw identiteitsbewijs 

KopieID app maakt misbruik met kopie identiteitsbewijs moeilijker 

Reisdocumenten voor in het buitenland wonende Nederlanders

Meer informatie over het Basisregister Reisdocumenten 

0 of o in mijn paspoortnummer?

Aanvragen

Afspraak maken voor de aanvraag of online aanvraag

Woont u in het buitenland?

Dan kunt u een afspraak maken voor de aanvraag, uw afspraak kunt u alleen telefonisch maken via: (0031) 597 48 20 00.

Zie ook Reisdocumenten voor in het buitenland wonende Nederlanders.

Woont u in Nederland?

Dan kunt u kiezen uit de volgende 2 manieren om uw paspoort aan te vragen:

Online aanvragen

Het aanvragen van een paspoort verloopt in drie stappen:

 1. Aanvraag paspoort online regelen.
 2. Afspraak maken voor het plaatsen van uw handtekening, inleveren van een pasfoto (niet ouder dan 6 maanden) en het betalen voor uw paspoort.
 3. Nadat u een email van ons hebt ontvangen met het onderwerp “Het reisdocument ligt klaar voor het afhalen” kunt u zonder afspraak uw paspoort afhalen in het gemeentehuis. Voor het afhalen heeft u de volgende documenten nodig:
  - afhaalbewijs; 
  - een geldig legitimatiebewijs; 
  - en indien van toepassing het / de in te houden reisdocument(en) met nummer(s):……..

U kunt de aanvraag voor een paspoort eenvoudig online regelen. Ook wanneer uw paspoort kwijt of gestolen is. Voor de aanvraag heeft u een DigiD nodig. 

Na het aanvragen van het paspoort, moet u een afspraak maken. Dit kunt u op de volgende manieren doen: Online Afspraak maken, (kies dan voor Paspoort aanvragen inwoner Oldambt), telefonisch ( 0597-482000) of langskomen en bij de balie een afspraak maken. Tijdens uw afspraak zet u uw handtekening, betaalt uw paspoort en levert een pasfoto in. Onder het tabblad ‘Aanvraag’ leest u wat u daarvoor mee moet nemen.

Zodra uw paspoort klaar ligt, ontvangt u een email van ons en kunt u zonder afspraak uw paspoort ophalen bij het gemeentehuis.

Direct online aanvragen

Afspraak maken

Afspraak maken

U kunt tussen 12.30 en 13.30 uur geen spoedaanvraag doen voor een paspoort/Nederlandse identiteitskaart. Dit geldt alleen voor inwoners van de gemeente Oldambt en niet voor Nederlanders die in het buitenland wonen.

U neemt het volgende tijdens uw afspraak voor uw aanvraag mee:

 • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Ook verlopen reisdocumenten moet u meenemen. Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
 • 1 kleurenpasfoto. Dit moet een goedgelijkende kleurenfoto zijn die aan strenge eisen voldoet. De foto mag niet ouder dan 6 maanden zijn op moment van de aanvraag. (zie ook Pasfoto, richtlijnen).
 • In geval van vermissing: Voor de identiteitsvaststelling adviseren wij u om een ander geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart of rijbewijs) mee te nemen. . Bij de gemeente wordt een verklaring van vermissing opgemaakt. Als u geen geldige legitimatie heeft dan stellen wij identificerende/persoonlijke vragen. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie. Kijk voor meer informatie bij 'Paspoort of identiteitskaart, verloren'.
 • Schriftelijke toestemming van de curator, als u onder curatele staat.
 • Voldoende geld. U moet uw paspoort betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.
 • Nadat u een email van ons hebt ontvangen met het onderwerp “Het reisdocument ligt klaar voor het afhalen” kunt u zonder afspraak uw paspoort afhalen in het gemeentehuis. Voor het afhalen heeft u de volgende documenten nodig:
  - afhaalbewijs; 
  - een geldig legitimatiebewijs; 
  - en indien van toepassing het / de in te houden reisdocument(en) met nummer(s):……..
Voor kinderen onder de 18 jaar:
 • moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Ze moeten allebei het toestemmingsformulier reisdocument  ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee. Eén van de beide ouders of voogden komt mee naar de afspraak. Als een kind een paspoort of identiteitskaart aanvraagt, moet het kind ook aanwezig zijn bij de aanvraag.
Wilt u een nieuw reisdocument aanvragen naar aanleiding van identiteitsfraude?
 • Ga naar de politie om aangifte te doen van identiteitsfraude.
 • Laat de politie een proces-verbaal opmaken.
 • Ga naar de gemeente om een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen vanwege verlies of diefstal. Neem het proces-verbaal en een ander geldig legitimatiebewijs mee.
 • De gemeente noteert het nummer van uw oude identiteitsbewijs in het Basisregister Reisdocumenten.

Voorwaarden

U kunt een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Kinderen onder de 18 jaar hebben bij de aanvraag schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Weigert 1 van de ouders of voogden toestemming te geven? U kunt vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

Hoe lang gaat het duren?

Op het moment dat uw nieuwe paspoort binnen is bij de gemeente ontvangt u een e-mail. U kunt het reisdocument, twee uur na ontvangst van de mail, afhalen bij onze receptie. Heeft u geen e-mailadres dan kunt u in principe uw nieuwe paspoort na 5 werkdagen ophalen. U haalt het paspoort, tijdens openingstijden, persoonlijk af bij de receptie van het gemeentehuis. U heeft 3 maanden de tijd om uw paspoort op te halen.

Heeft u het paspoort sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, is het meestal de volgende werkdag klaar en kunt u het vanaf 12.00 uur ophalen. U betaalt hier spoedleges voor. Bij een vermoeden van misbruik is geen spoedaanvraag mogelijk.

U kunt zonder afspraak een spoedaanvraag doen, met uitzondering van maandag tot en met vrijdag tussen 12.30 en 13.30 uur.

Kosten

Tarieven 2023:
 • Nederlands paspoort voor personen tot 18 jaar: € 58,85
 • Nederlands paspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 77,85
 • Tweede Nederlands paspoort voor personen tot 18 jaar: € 58,85
 • Tweede Nederlands paspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 77,85
 • Nederlands zakenpaspoort voor personen tot 18 jaar: € 58,85
 • Nederlands zakenpaspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 77,85
 • Faciliteitenpaspoort voor personen tot 18 jaar: € 58,85
 • Faciliteitenpaspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 77,85
 • Vluchtelingenpaspoort voor personen tot 18 jaar: € 58,85
 • Vluchtelingenpaspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 58,85
 • Vreemdelingenpaspoort voor personen tot 18 jaar: € 58,85
 • Vreemdelingenpaspoort voor personen van 18 jaar en ouder: € 58,85
 • Toeslag bij spoedaanvraag:
 • voor personen tot 18 jaar: € 53,00
 • voor personen van 18 jaar en ouder: € 53,00

U betaalt dit bij uw aanvraag.