Pelletkachel Groningen Heiligerlee

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het aan Debbie Slijm, mede-eigenaar van Pelletkachel Groningen in Heiligerlee.

Aan de doorgaande weg in Heiligerlee, de Provincialeweg, is het bedrijf Pelletkachel Groningen gevestigd. Hier is tevens Trendy 2000 voor woonaccessoires. Voor veel mensen is dit pand nog altijd bekend als videotheek en van vuurwerk verkoop. Sommigen zouden het nog kunnen kennen als groothandel in lectuur. Want dat was het eerste bedrijf in 1981 van eigenaren Debbie en Jan Slijm. Door de decennia heen bleef het echtpaar de markt in de gaten houden.

“Toen video-on-demand werd geïntroduceerd, vreesde al ik wat jaren later inderdaad gebeurde. Het stoppen van losse verhuur van video’s”, vertelt Debbie. “Zo zijn we ons gaan toeleggen op woonaccessoires en meubels. Maar goede en fijne verwarming in huis leek ons een mooie bedrijfstak om wat mee te gaan doen. Dus zijn we gaan onderzoeken, Jan is zich gaan specialiseren en in 2008 zijn we begonnen met de verkoop van pelletkachels.”

Een geschikte kachel

In de showroom staan ongekend veel kachels, waarvan er een aantal gezellig staan te snorren. Geurloos en rustig dansende vlammetjes achter de glazen kachelruitjes. Knusse sfeerhoekjes zijn er gemaakt en de potentiële klant kan rustig rondkijken. “Klanten komen hier wel eens binnen met een uitgesproken voorkeur voor een kachel, maar kopen uiteindelijk toch een ander type kachel. Wij vinden het belangrijk dat er een duidelijk en goed advies wordt gegeven. Niet elke kachel is voor elke ruimte geschikt. En niet voor elke klant is de pelletkachel geschikt.” De pelletkachel is steeds meer in opkomst omdat deze minder vervuilend is dan de oude houtkachels, verbruikt minder en is gemakkelijk in gebruik.  “Wij willen graag een goede kachel verkopen, omdat wij het totaal pakket aanbieden. De verkoop van kachels en pellets, maar ook installatie en onderhoud kunnen wij allemaal verzorgen. En daarmee passen de betere merken zoals Nordic Fire, MCZ en Edelkamin (en nog meer)  het beste bij ons. Helaas zijn oude rookkanalen niet altijd geschikt en daarom willen we altijd graag eerst bij de klant thuis alles controleren, voordat wij een kachel gaan leveren.”

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Heiligerlee?

“Als ondernemer moet je dicht bij jezelf blijven, je product goed kennen en achter je product staan. De sociale controle is best groot, dus je moet goed werk leveren. Maar ook nuchter en gewoon met beide benen op de grond blijven. Want ook al is de sociale controle er, het ondernemen wordt wat minder persoonlijk. En dat is juist waar wij wel voor staan, gerichte adviezen, inschatten hoe de thuissituatie is om zo tot een compleet mogelijke passende opdracht te komen.

Voor wat betreft de samenwerking met de gemeente is het wel eens lastig. Als ondernemer heb je vaak weinig ruimte om te ondernemen. We hebben uiteraard ook contact met andere ondernemers en we vernemen dat er soms het gevoel is dat de gemeente er wat meer mag zijn voor deze groep. Meer correcte ideeën uitwerken voordat er wat wordt uitgevoerd en dan misschien bij de start wat meer informatie inwinnen bij ondernemers die al jaren, succesvol, hun visies uitrollen in deze gemeente.

Wij vinden het in Heiligerlee fijn en zijn ons aan het oriënteren om uit te breiden. Meer CV gerelateerd om een nog completer milieubewust verwarmingsconcept te kunnen leveren.”

Hebben jullie nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

“Zorg allereerst voor een goed doordacht plan en benader de juiste mensen voor advies. Uiteraard moet je heel hard willen werken en vooruit kunnen denken. Doe iets wat echt bij jou past en gaan voor jouw idee.”

Meer informatie over een pelletkachel via www.pelletkachelgroningen.nl