Pitch&Putt Oostwold

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het aan Diet Faber, eigenaresse van Pitch&Putt in de Huninga’s Heem Oostwold.

Oldambt beschikt nog steeds over een aantal prachtige Oldambtster boerderijen. Veel van deze boerderijen hebben de oorspronkelijke bestemming niet meer, maar worden nog steeds liefdevol bewoond. Een hele bekende boerderij is Huninga’s Heem op het randje van Oostwold en Midwolda. Sinds de 18e eeuw heeft het midden in de landerijen gelegen, maar na de komst van het Oldambtmeer heeft de boerderij een fantastisch uitzicht over de slingertuin en het meer. In de mooie slingertuin kun je op de fraai aangelegde Pitch&Putt baan een golfballetje slaan. Onder het genot van het uitzicht, spreken we eigenaresse Diet Faber over dit unieke plekje.

Pitch Putt Oostwold

De Groningse Diet heeft van 1973 tot 1988 in Midwolda gewoond, waarna ze naar zuid Drenthe verhuisde. “In het Oldambt heb ik me altijd thuis gevoeld. Toen de mogelijkheid ontstond om terug te komen, heb ik daar eigenlijk geen seconde aan getwijfeld. Huninga’s Heem kwam te koop via een openbare verkoping en mijn kinderen vonden dat ik er voor moest gaan. En dat deed ik. Een stevig ondernemersplan geschreven en ik werd één van de 14 bieders. Ik had mijn plan voor de boerderij meegenomen en uitgedeeld aan de leden van de streekraad, gemeente en provincie die bij de verkoping aanwezig waren. Geld zou niet de doorslag geven, maar wel het doel van de boerderij. Ik wilde graag het historische pand met indrukwekkende voortuin weer in ere herstellen. In Koekange waar we woonden, was een Pitch & Putt en daar heb ik mijn idee op gebaseerd. De slingertuin gebruiken voor een goede baan waar je gezellig met vrienden, familie of collega’s heerlijk zou kunnen golfen voor iedereen van elk niveau. Dan een eetcafé er bij met in de keuken het gebruik van ingrediënten uit de omgeving. Zo zou ik een schone, milieuvriendelijke recreatie activiteit kunnen toevoegen aan het gebied.” Dat plan sprak aan en in 2002 ging Pitch & Putt van start. Samen met zoon Jelle kreeg het bedrijf steeds meer gestalte. Met diverse recreatieve en toeristische ondernemers aan het meer, werd de vereniging Het Blauwe Lint opgericht om hiermee de mogelijkheden in het Oldambt duidelijk herkenbaar in de markt te zetten. Met Diet haar zo kenmerkende enthousiasme werd Huninga’s Heem Pitch & Putt een aantrekkelijke bestemming voor sportieve uitjes en ‘gewoon’ lekker eten. “Al jong kwam ik in de horeca terecht, deze ervaring kon ik in dit bedrijf goed gebruiken. Mensen houden hier van ‘doe maar gewoon’, dus heb ik bewust gekozen voor goede streekproducten, herkenbare maaltijden en altijd voldoende op het bord.” De gasten genieten van de vele mogelijkheden op de Huninga’s Heem. Als je het voorhuis instapt, voelt het als gezellig op visite komen. Elke ruimte is passend en knus ingericht, de kachel snort en is er altijd tijd voor een praatje. Sporters en passanten genieten van Diet haar heerlijke stamppotbuffetten, een goed verzorgde barbecue of heerlijke taart en cake.

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Oostwold?

“Ik heb me als ondernemer geprobeerd altijd flexibel op te stellen en met persoonlijke benadering alles te organiseren. Ik ben hier gekomen in een periode dat de gemeenteraad uit vrouwen bestond en Maya Wildevuur en Imca Marina hier neerstreken. Vanuit de gemeente is er altijd positief meegedacht over mijn bedrijf. Ze waren blij dat een mooi oud pand bewaard zou blijven.” Diet weet inmiddels ontzettend veel over de geschiedenis van het Oldambt. “Het is zo leuk om tijdens een kop koffie met (zelfgemaakte) tulbandcake mensen wat te vertellen over onze historie, de Graanrepubliek en de inwoners. Het bedrijf had het iets lastiger tijdens de economische crisis omdat veel instellingen wat minder uitjes organiseerden. Maar inmiddels trekt het weer aan. Een prachtige verbinding voor de bewoners van het Oldambt wordt zo meteen de fietsbrug die een heerlijke aansluiting maakt van meer en stad. Iets waar iedereen gebruik van zal gaan maken.”  

Heb je tips of ideeën voor startende ondernemers?

“In dit gebied kun je nog alle kanten op. Ik denk dat toerisme zal toenemen en daar zou je op kunnen inspelen, bijvoorbeeld met een crossfiets parcours. Wat vooral belangrijk is, is dat je jezelf blijft en het bedrijf bij jou past.”

Voor informatie kunt u bellen met (0597)552221 of mailen met diet.faber@huningasheem.nl www.oostwold.pitch-putt.net