Provinciale Staten- en waterschapsverkiezing 2019

Op woensdag 20 maart 2019 mag u in Oldambt stemmen voor de leden van de Provinciale Staten van Groningen én voor de leden van het algemeen bestuur van het waterschap Hunze en Aa's. De stempassen ontvangt u begin maart.

Definitieve uitslagen

Uitslagen verkiezingen Provinciale Staten en waterschap Hunze en Aa’s

Op woensdag 20 maart 2019 waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten én voor de waterschappen. Aan de verkiezingen voor de leden van Provinciale Staten van Groningen heeft van de Oldambtster stemgerechtigden 53,1 % deelgenomen.

Met 13,97% heeft Forum voor Democratie in de gemeente Oldambt het hoogste aandeel van de stemmen behaald. Partij van de Arbeid is de tweede partij van de gemeente geworden. Deze partij behaalde 13,23 % van de stemmen. 12,17 Procent van de stemmen kreeg SP, gevolgd door PVV, VVD en Partij voor het Noorden met respectievelijk 9,54%, 8,62% en 8,31%.

In 2015 deden Verenigde Communistische Partij (4,1%), Seniorenpartij Groningen (1,0%), Groningen Centraal (0,9%), Grunnegers veur Stad en Ommelaand (0,4%), Red het Noorden (0,3%), Partij voor Mens en Spirit (MenS) (0,2%) en Vrij Mandaat (0,2%) nog mee. In 2019 niet meer. Nieuw in 2019 zijn Forum voor Democratie en DENK.

Waterschap Hunze en Aa’s

Water Natuurlijk is de winnaar van de verkiezing van de leden van het algemeen bestuur van het waterschap Hunze en Aa’s in de gemeente Oldambt geworden. Partij van de Arbeid is de tweede partij met 16,30% van de uitgebrachte stemmen, gevolgd door VVD met 12,72%. Opkomstpercentage: 50,1%.

Uitslagen per stembureau

In onderstaande tabelen kunt u de uitslagen van 2019 zien ten opzichte van die van 2015 en kunt u lezen hoeveel stemmen er per stembureau op de politieke partijen uitgebracht zijn. Ook de opkomstpercentages per stembureau zijn hier vermeld.

Tevens vindt u hier de tellinglijsten

Processen-verbaal en Vaststelling aantal stemmen

Processen-verbaal Provinciale Staten