Restaurant Smederij 1872 Beerta

Ondernemer zijn in een klein dorp, hoe doe je dat? Wij vroegen het aan Willemien en Mark van Esveld van Smederij 1872 in Beerta.

Gelegen aan de doorgaande weg naar Beerta, aan het randje van natuurgebied Reiderwolde ligt restaurant 1872. Een idyllisch monumentaal pand, oorspronkelijk gebouwd als smederij. Als je door de dubbele deuren naar binnen loopt, zie je het smidsvuur waar decennia de smid hard aan het werk was.

Er wordt in de smederij nog steeds heel hard gewerkt, alleen staan er nu ook knusse tafels en stoelen omdat Willemien en Mark van Esveld er een restaurant van hebben gemaakt.

De opa van Willemien was tot 1979 actief als smid. Omdat Willemien en Mark een eigen restaurant wilden beginnen, was het pand van oma wat inmiddels al anderhalf jaar leeg stond, misschien wel een geschikte plek. Er waren ingrijpende verbouwingen nodig om van het grote huis een restaurant te maken. En vanaf 2006 tot 2008 werd de oude smederij veranderd naar een fantastische plek om te eten. Daarnaast werd de eveneens monumentale garage verbouwd tot een sfeervolle multifunctionele zaal. Met een aanlegsteiger aan een vaarbinding met het meer en een geweldige tuin, biedt deze locatie veel mogelijkheden.

Wat betekent het om ondernemer te zijn in Beerta?

We zitten aan de rand van het dorp, maar proberen wel zo veel mogelijk contact met de overige ondernemers te houden. En dat werkt naar twee kanten. Mark: “Ik was al snel aangesloten bij de Round Table in Winschoten. We kenden hier niemand toen we vanuit Drenthe hier kwamen wonen. En dan is het fijn een gezellig netwerk te hebben waar je met elkaar kunt overleggen over allerlei zaken, bezoekt elkaars bedrijven en deelt ervaringen. En door samen te werken, versterk je elkaar in de regio.”

Naast het restaurant is er een extra onderneming gestart. “ Door de bevingsproblematiek waar wij zelf helaas ook mee te maken hebben, ontstond spontaan het idee van een bevingsvlag. Na een tweet liep het storm en heb ik een webshop opgestart waar inmiddels goede kwaliteit vlaggen besteld kunnen worden. Daarnaast hebben we ook T-shirts, stickers en buttons op www.groningervlag.nl

Samen run je een restaurant

Bij een restaurant denk je aan lekker eten. Dus een goede kok die werkt met heerlijke producten is dan een must. Maar daarnaast is het ook heel belangrijk dat je met je personeel een fijn team vormt. Een goed op elkaar ingespeeld team, die allemaal gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan.

 “We hebben veel jeugd uit Beerta en omgeving die bij ons werken”, zegt Willemien. “Zelfs als de studie in Groningen wordt voortgezet, blijven ze lang bij ons. Of de baan wordt doorgegeven aan een jongere broer of zus. We zijn heel blij met ons personeel en daarom gaan we ook altijd één keer per jaar met z’n allen op reis. We kiezen vaak voor een mix van een beetje cultuur snuiven en plezier maken. Dat werkt weer door in onze goede samenwerking met elkaar.” In de sfeervolle zaal worden geregeld feesten en partijen gegeven. Maar ook kunnen hier plechtigheden plaatsvinden voor bijvoorbeeld een begrafenis op de natuurbegraafplaats. Dan is het ook heel belangrijk dat je als team voor deze mensen op gepaste wijze klaar staat.”

Hebben jullie nog tips of ideeën voor startende ondernemers?

“Het gaat vooral om je eigen plan volgen en je werk doen met plezier. Maar voor de omgeving hier, zou iets opstarten gericht op het Oldambtmeer en Duitse gasten wel mooi kunnen zijn. Denk aan iets voor groepsactiviteiten want daar wordt hier vaak naar gevraagd. Wie weet een solex toertocht, waterskiën of een survivalbaan om maar eens wat te noemen. En dan natuurlijk lekker bij ons komen eten.” Informatie over het restaurant zoals de openingstijden is te vinden op www.smederij1872.nl of kom gezellig even langs in bij  Hoofdstraat 59 in Beerta.