TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten)

Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen en veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK.

Wat is de TONK?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). Het gaat hierbij om een vergoeding voor daadwerkelijke noodzakelijke woonkosten, niet om een inkomensondersteunende regeling.

Voor wie?

De TONK is bedoeld voor huishoudens die als gevolg van het coronavirus te maken hebben met een onvoorzienbare en onvermijdelijke terugval in hun inkomen. En die daardoor noodzakelijke woonkosten niet meer kunnen voldoen. Het gaat dan om de huur of de hypotheek, de kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water. Het maakt hierbij niet uit of u in loondienst bent, een ondernemer of een uitkering ontvangt. De TONK is een aanvullende regeling op de bestaande bijzondere bijstand. Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u kijken of u voor een TONK-uitkering in aanmerking komt.

De TONK ook voor ondernemers

Bent u een zelfstandige ondernemer en heeft u door de coronamaatregelen opdrachten zien verdwijnen. Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering. Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Aanvragen

Iedere gemeente moet zelf beleid maken voor de TONK. Wij zijn op dit moment druk bezig om de regeling vorm en inhoud te geven. We streven ernaar dat de TONK-regeling vanaf medio maart 2021 bij ons digitaal kan worden aangevraagd.

Huurverlaging voor huurders met laag inkomen en hoge huur

Huurt u een sociale woning (een eengezinswoning, appartement, flatwoning of portiekwoning) van een woningcorporatie? En is uw inkomen na 2019 gedaald? Bijvoorbeeld sinds de start van corona? Dan kunt u zélf de huurverlaging aanvragen bij de woningcorporatie die de woning aan u verhuurt. Woningcorporaties voeren in 2021 namelijk mogelijk een eenmalige huurverlaging door aan huurders die een te hoge huur betalen voor het inkomen die ze krijgen. Voor meer informatie en de voorwaarden  verwijzen u door naar de website van de Rijksoverheid.

Komt u in aanmerking? Vraag dan de eenmalige huurverlaging aan bij uw eigen woningcorporatie vóór u de aanvraag van de TONK-uitkering doet. Het is namelijk voor de aanvraag van de TONK van belang om vooraf te weten of u in aanmerking komt voor een eenmalige huurverlaging of niet.

Een betaalpauze voor uw hypotheek

Kunt u vanwege de coronacrisis tijdelijk uw hypotheek niet betalen? Dan mag uw geldverstrekker/hypotheekverlener, bijvoorbeeld uw bank, u een betaalpauze geven voor een bepaalde periode. In die periode hoeft u geen (of minder) rente en aflossing te betalen voor uw eigenwoningschuld. Of en hoe deze betaalpauze eruit komt te zien, spreekt u samen met uw geldverstrekker af. U kunt een betaalpauze aanvragen bij uw eigen geldverstrekker tot en met 30 juni 2021. Voor meer informatie en de voorwaarden verwijzen wij u naar uw eigen geldverstrekker of naar de website van de Belastingdienst.

Komt u in aanmerking? Vraag dan een betaalpauze aan bij uw eigen hypotheekverlener vóór u de aanvraag van de TONK-uitkering doet. Het is namelijk voor de aanvraag van de TONK van belang om vooraf te weten of u in aanmerking komt voor een betaalpauze voor uw hypotheek of niet.

Hoe lang duurt de TONK-uitkering?

U kunt de TONK-uitkering in de periode januari 2021 tot en met juni 2021 voor maximaal 6 maanden   ontvangen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft. Een aanvraag voor de TONK-uitkering kunt u indienen tot 1 augustus 2021. Aanvragen kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

Voorwaarden

Iedere gemeente moet zelf beleid maken voor de TONK. Dit betekent dat de voorwaarden door iedere gemeente worden opgesteld en hierdoor ook kunnen verschillen. Wij zijn op dit moment druk bezig om de regeling vorm en inhoud te geven. We streven ernaar dat de TONK-regeling vanaf medio maart 2021 bij ons digitaal kan worden aangevraagd. De voorwaarden worden hier vermeld zodra ze bekend zijn.