Torenvalkkast aan Oudlandseweg bewoond

9 juli 2021

De gemeente Oldambt wilde de torenvalken een handje te helpen. Daarom werden er in maart dit jaar torenvalkkasten geplaatst aan de Oudlandseweg in Midwolda. De torenvalkkasten worden gemonitord door stichting De Rode Wiekel. Dat is een stichting die zich inzet voor de bescherming van roofvogels in Noord-Nederland. Zij monitoren de kast voor ons en kwamen met het nieuws dat één van de torenvalkkasten is bewoond.

Torenvalkjes geringd
Het nestje bestond eerst uit vier torenvalkjes. Daar zijn er nu nog drie van over. Deze jongen zijn door De Rode Wiekel gewogen en gemeten. Ze zijn alle drie in goede conditie. De torenvalkjes zijn daarna geringd. Op hun ‘vleugels’ rust nu de verantwoordelijkheid om het bestand van torenvalken weer aan te vullen.

Een bedreigde roofvogel
De torenvalk heeft het namelijk moeilijk. De nestgelegenheid neemt af: oude boerderijen verdwijnen en zieke holle bomen worden gekapt. En dat waren juist de plekken waar deze roofvogel z’n nestje maakt. Het is daarom belangrijk om andere nestmogelijkheden te bieden. De gemeente is blij dat de Oudlandseweg een geschikte plek is gebleken. Torenvalken zijn muizeneters en die zijn daar dus genoeg te vinden.

Torenvalk wordt geringd