Trouwplannen, melding van (voorheen ondertrouw)

Als u met elkaar wilt trouwen, mag u zelf de trouwlocatie kiezen. Meld uw plannen bij de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden.

Doe de melding op z'n vroegst 1 jaar voor uw trouwdag. U heeft er de tijd voor tot uiterlijk 2 weken van tevoren. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen.

Krijgt u toestemming, dan kunt u met elkaar trouwen. Lees meer informatie op de pagina 'Trouwen'.

Woont u niet in Nederland? Maar wilt u wel in Nederland trouwen? Lees dan de informatie op de pagina 'Trouwen in Nederland als u in het buitenland woont'.

Wilt u in de gemeente Oldambt trouwen?

Formulier downloaden en opsturen

Print het formulier dat op uw situatie van toepassing is en stuur het ingevuld naar de gemeente samen met kopieën van geldige legitimatiebewijzen van aanstaande echtgenoten / partners en getuigen.

De gemeente stuurt u een ontvangstbevestiging met de datum waarop u de melding van uw voorgenomen huwelijk heeft gedaan.

De gemeente controleert uw gegevens. In sommige gevallen is er meer informatie nodig. Dan krijgt u bericht van de gemeente.

Formulieren

Een afspraak maken voor uw melding

Voor dit product kunt u direct online een afspraak maken.

Wilt u in een andere gemeente trouwen?

Neem dan contact op met die gemeente.

Kosten 2018

• huwelijksrecht ma t/m vr 09.00 - 16.00 (stadhuis) € 291,00

• huwelijksrecht ma t/m vr 09.00 - 18.00 ( niet in stadhuis) € 177,00

• huwelijksrecht za 09.00 -16.00 (stadhuis): € 572,00

• huwelijksrecht za 09.00 - 18.00 (niet in stadhuis): € 340,00

• huwelijksrecht (buiten reguliere tijden): € 795,00

• onderzoekskosten eendaagse trouwlocatie € 159,00

• herhaalonderzoek eendaagse trouwlocatie € 53,00

• omzetting geregistreerd partnerschap in huwelijk: € 36,00

• bijzonder huis (extra): € 29,00

• trouwboekje: € 23,00

• gekalligrafeerd lettertype in het trouwboekje: € 11,75

• kalligrafie kindbijschrijving: € 8,00

• kalligrafie kerkelijke inschrijving: € 7,00

• kalligrafie getuigebijschrijving € 2,50

De gemeente controleert of u:

• 18 jaar of ouder bent. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan moeten uw ouders of de rechtbank toestemming geven. Als u een kind heeft of zwanger bent, mag u vanaf 16 jaar trouwen
  • ongetrouwd bent en ook niet geregistreerd staat als iemands partner
  • geen directe familie bent van uw partner (geen ouder of kind, geen grootouder of kleinkind, geen broer of zus en geen halfbroer of halfzus). Als dit wel het geval is moet u, in overleg met de gemeente waar u de melding doet, een extra verklaring afleggen
  • onder curatele staat. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter

Vanaf 1 september 2015 hoeft u geen aangifte meer te doen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U hoeft alleen een schriftelijke melding te doen. Dit doet u bij de gemeente waarin u zich als partners wilt registeren. Doe de melding minimaal 2 weken en maximaal 1 jaar voor de trouwdatum.