Uniek woonproject Goudvoormekaar aan de Garst stap dichterbij
De realisatie zal een paar jaar op zich laten wachten, maar de eerste stap is gezet. Een uniek woonproject aan de Garst in Winschoten, op de plek waar zich nu nog een locatie van de gemeente Oldambt bevindt. Recent zetten gemeente Oldambt en de coöperatieve vereniging Goudvoormekaar een handtekening onder de optie van koop van een deel van de grond. Het doel van de vereniging: realisatie van een “woongemeenschap waarbij mensen samen oud kunnen worden in een mix van (sociale) huurwoningen en koopwoningen”.
De gemeente Oldambt start dit najaar met de voorbereidingen van de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Naar verwachting is het nieuwe gemeentehuis begin 2027 gereed. Dit nieuwe gemeentehuis zal onderdak bieden aan alle medewerkers. Deellocaties zoals die aan de Garst in Winschoten zullen daarmee hun huidige functie verliezen. De locatie aan de Garst zal na sloop worden ingevuld met woningen. Hiervoor is een stedenbouwkundige visie in voorbereiding. Met de optie tot koop van Goudvoormekaar is een eerste idee voor concrete invulling van de locatie een feit. Woensdag 14 augustus jongstleden werd de optie in het gemeentehuis met een handtekening bekrachtigd.
Welkome aanvulling
Over het plan heeft achter de schermen veelvuldig overleg plaats gehad tussen de initiatiefnemers en de gemeente. Het idee past prima binnen het Programma Wonen. Wethouder Gert Engelkens spreekt van een uniek initiatief, een vernieuwend woonconcept. “Het is bijzonder dat inwoners zelf met een uitgewerkt plan komen. Bovendien sluit het plan prima aan bij de ideeën, die wij als gemeente hebben voor de invulling van de Garst. Het is een welkome aanvulling op ons aanbod en biedt verschillende doelgroepen de kans hun woonwens in vervulling te laten gaan.”
Het precieze aantal woningen is nog niet bekend. Wel dat het waarschijnlijk een mix zal zijn van vrije kavels, twee-onder-een kap en rijwoningen. De nieuwe woningen en de inrichting van de openbare ruimte zullen aansluiten bij het karakteristieke beeld van de St. Vitusstraat en de Garst.
Maatschappelijke impact
De leden van Goudvoormekaar zijn opgetogen over de handtekening onder de optie tot koop. Voorzitter Paul van der Veldt: "Het is een bevestiging van het vertrouwen dat de gemeente heeft in de plannen die we samen met onze leden uitwerken. Wij staan voor zelfstandig wonen, maar wel met een zekere gemeenschappelijkheid.” Daarbij heeft Goudvoormekaar drie pijlers; wonen, welzijn en voeding. In het hofje komen een gemeenschappelijke ruimte en (biologische) tuin, waar de bewoners samen verantwoordelijk voor zijn. Gebruik van duurzame en lokale materialen bij het bouwen is daarbij voor Goudvoormekaar belangrijk. “Respect voor de aarde en voor elkaar”, aldus Van der Veldt.
De vereniging heeft nadrukkelijk tot doel om een actieve rol te vervullen in de buurt. Leefbaarheid vinden de leden belangrijk. Behalve wonen valt te denken aan het organiseren van diverse buurtactiviteiten. Van der Veldt sluit af met een oproep: “We nodigen belangstellenden uit om lid te worden en zelf mee te doen. Denk nu na over hoe je later wilt wonen!” Verdere informatie is te vinden op de website van goudvoormekaar.
Bij de foto Ans Gruntjes (secretaris) en Paul van der Veldt (voorzitter Goudvoormekaar). Ondertekening van de optie tot koop op het gemeentehuis.