Veelgestelde vragen huishoudelijke hulp

Wat is huishoudelijke hulp?

Huishoudelijke hulp is bestemd voor mensen die door een beperking niet in staat zijn om hun eigen huis schoon te maken. Vaak kunt u sommige huishoudelijke taken zelf doen, maar heeft u bij grote of zware taken hulp nodig. Het kan ook zijn dat u helemaal geen huishoudelijke taken meer kunt uitvoeren. Welke hulp u nodig heeft, is afhankelijk van uw situatie.

Wat is de taak van de gemeente?

De gemeente is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de huishoudelijke hulp. De gemeente moet er voor zorgen dat mensen die door een beperking niet hun eigen huis kunnen schoonmaken passende hulp krijgen.

Moet ik betalen voor huishoudelijke hulp?

Vanaf 1 januari 2019 zal weer een eigen bijdrage worden gevraagd voor huishoudelijke hulp op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Heeft u huishoudelijke hulp nodig?

Lukt het u niet om uw eigen huis schoon te maken, dan kunt u in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp. Kijk dan voor het meldformulier op de pagina Wmo. Ook kunt u een meldformulier Wmo ophalen bij het loket aan de Garst 1 in Winschoten.  Na ontvangst van uw  meldformulier neemt  een medewerker van de gemeente contact met u op.

Ik wil graag overstappen naar een andere zorgaanbieder, kan dit?

U kunt als cliënt huishoudelijke hulp altijd overstappen naar een andere gecontracteerde zorgaanbieder.

Uit welke aanbieders huishoudelijke hulp kan ik kiezen?

U kunt kiezen uit zes aanbieders. Meer informatie over deze zes aanbieders vindt u in het volgende bestand: