Vergunningsvrij onderhoud

Normaal onderhoud is bij alle gebouwen vergunningsvrij. Bij monumenten worden daaronder verstaan werkzaamheden, die erop gericht zijn om te behouden wat er is. Denk aan het licht opschuren en schilderen in dezelfde kleur, het vervangen van kapotte ruiten, het opstoppen van rieten daken, of het vervangen van enkele dakpannen, het plaatselijk herstellen van verdwenen of aangetast voegwerk. Hierbij moet het nieuwe materiaal, dat wordt toegepast in kleur en detaillering, gelijk zijn aan het bestaande werk. Bijvoorbeeld het verfsysteem, het type glas, de dakpannen en het voegmortel.

Bij karakteristieke panden mag het materiaal worden vervangen, maar mag de detaillering en het aanzicht niet wijzigen. Er mag bijvoorbeeld een nieuw kozijn met isolatie glas worden geplaatst, mits de detaillering aan de buitenzijde hetzelfde is als de bestaande detaillering.

Bij karakteristieke panden zijn veel werkzaamheden in gebouwen en aan de achterzijde van het gebouw vergunningsvrij. Vraag de gemeente voor de zekerheid om advies.