Vluchtelingen Oekraïne

Opvangplek 

Bent u vluchteling vanuit Oekraïne? Of bent u in contact met een vluchteling uit Oekraïne? De gemeente kan u helpen bij het zoeken naar een opvangplek. U kunt daarvoor bellen met (0597) 48 20 00.

Het Rode Kruis heeft ook een hulplijn. Via WhatsApp kunnen er in het Oekraïens, Russisch of Engels vragen worden gesteld. Dit kan door een bericht, maar ook door een spraakbericht te sturen aan 06 48 15 80 53. Een vrijwilliger die de gewenste taal spreekt, neemt dan zo snel mogelijk contact op.

Laatste informatie

Wij krijgen veel vragen over hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment kunnen we niet alle vragen al beantwoorden. We zijn druk bezig om de opvang van en de hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne te organiseren. Op deze pagina leest u de laatste informatie.

Verder vindt u veel informatie op https://www.refugeehelp.nl/get-help. De website pryv.it kan gratis helpen bij het direct vertalen van een gesprek in de talen Engels, Nederlands en Oekraïens.

Inschrijven bij de gemeente

We vragen mensen uit Oekraïne die in Oldambt verblijven om zich bij de gemeente te registreren. Zo houden we zicht op waar vluchtelingen verblijven en kunnen we belangrijke informatie delen. Bijvoorbeeld over een uitkering, zorg of werk. Hiervoor wordt momenteel van alles geregeld.

Maak een afspraak via (0597) 48 20 00.

Als u een afspraak heeft, dan moet iedereen die ingeschreven moet worden meekomen naar het gemeentehuis. Neem ook voor zover mogelijk Oekraïense paspoorten, identiteitskaarten en/of akten mee. Kinderen zonder documenten worden ook ingeschreven als één van de ouders zich kan identificeren.

Opvanglocaties

  • City Hotel in Winschoten
  • Hotel Victoria in Winschoten
  • Voormalig Rabobank-pand in Scheemda

Zoekt u een opvangplek? Neem dan eerst contact op met de gemeente via (0597) 48 20 00.

Naar verwachting komen er meer locaties voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Alle Veiligheidsregio’s hebben namelijk toegezegd om op zeer korte termijn plekken beschikbaar te maken.

Hulp aan Oekraïense vluchtelingen

We merken dat veel Oldambtsters graag willen helpen. Dat is hartverwarmend. Hier leest u hoe u kunt helpen. Deze informatie wordt steeds aangevuld met nieuwe informatie.

Heeft u kleding die u wilt doneren? Dan kan dat via het Legers des Heils. Meer informatie over het doneren van kleding vindt u op de website van het Leger des Heils.

Wilt u een tijdelijke opvangplek aanbieden? Dit kan via Takecarebnb.

Op dit moment kijken wij ook met lokale vrijwilligersorganisaties of zij een rol kunnen spelen voor inwoners die vrijwillig willen helpen met een warm welkom of het op weg helpen van Oekraïense vluchtelingen. Zodra wij hierover informatie hebben, leest u dat hier.

Het Rode Kruis heeft ook een informatielijn geopend voor mensen die hulp willen bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Wilt u slachtoffers van het conflict helpen? Bijvoorbeeld door een kamer aan te bieden of op een andere manier? En heb je praktische vragen of wil je advies? Bel dan de Rode Kruis Informatielijn op 070 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur).

Nieuwsberichten

04/03/22 Opvanglocatie in City Hotel in Winschoten
15/03/22 Opvanglocatie in Hotel Victoria in Winschoten
12/05/22 Gesprek over nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Oldambt
30/05/22 Voormalig Rabobank in Scheemda derde opvanglocatie voor Oekraïners in Oldambt

Nieuwsbrief

Op verzoek van omwonenden van de locatie in Scheemda hebben we eind mei een eerste nieuwsbrief verstuurd over de opvang(locaties). Wilt u ook op de hoogte blijven over hoe de opvang verloopt? Dan kunt u zich aanmelden via info@gemeente-oldambt.nl met daarbij vermelding ‘nieuwsbrief opvang Oekraïense vluchtelingen’ en uw e-mailadres. Heeft u geen mailadres? Dan kunt u bellen met (0597) 48 20 00.

Veelgestelde vragen

Lees meer op de pagina veelgestelde vragen